A-
A+

Sanna Marin börjar betala för sin frukost

Sanna Marin har hamnat i blåsväder - oklarheter kring en frukostförmån ligger bakom den senaste veckans mediestorm.
Sanna Marin har hamnat i blåsväder - oklarheter kring en frukostförmån ligger bakom den senaste veckans mediestorm.
Finland

Finlands statsminister Sanna Marin slutar använda sig av den måltidsförmån som orsakat en mediestorm den senaste veckan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag vill själv få klarhet i hur ändamålsenlig förmånen är. Det är orimligt att det inte finns svar på hur lagen ska tolkas, säger hon till finländska MTV3 under tisdagsmorgonen, rapporterar Yle.

Affären, som döpts till "frukostgate" ("aamiaisgate" på finska) briserade i förra veckan och har sedan dess debatterats livligt i medier och på sociala medier.

Utreds av skatteförvaltningen

Marin har sedan hon blev statsminister haft en skattefri frukostförmån värd omkring 3 000 svenska kronor i månaden. Men enligt kvällstidningen Iltalehti, som först uppmärksammande saken, har hon inte rätt att äta frukost på skattebetalarnas bekostnad.

Statsrådets kansli sade i måndags att Marin fått sammanlagt drygt 145 600 kronor i måltidsförmåner under tiden hon har bott i sin tjänstebostad.

Nu utreds frågan av skatteförvaltningen. Men även om utredningen visar att Marin har rätt måltidsersättningen kommer hon inte att utnyttja den, säger hon enligt Yle.

Annons

Annons

"Jag har andra uppgifter"

Det är tidigare praxis och lagtolkningar vid statsrådets kansli som är orsaken till oklarheterna kring måltidsförmånen, anser Marin.

Vi utreder om tolkningarna är korrekta. Statsrådets kansli utreder också tillsammans med skatteverket hur förmånerna borde behandlas i beskattningen, säger hon i MTV:s sändning enligt Yle.

Marin tycker att uppståndelsen har fått för stora proportioner. Hon säger att hon under en veckas tid gått igenom kvitton med sin stab för att svara på mediernas frågor.

Jag har andra uppgifter än att gå igenom min familjs måltidsvanor dagarna i ända.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss