A-
A+

Säpo missar hot – ska få nya verktyg

Säpo vill kunna använda AI för att söka igenom stora datamängder på nätet. Arkivbild.
Säpo vill kunna använda AI för att söka igenom stora datamängder på nätet. Arkivbild.
PolitikTT

Säkerhetshotet mot Sverige har ökat. Nu vill regeringen ge Säpo nya verktyg för att hantera stora datamängder i jakten på hot.

Annons

Säkerhetspolisen (Säpo) har vädjat om nya verktyg för att kunna förhindra spioneri och terrorattentat. Att hitta de okända hoten innan de blir verklighet har enligt Säpo blivit problematiskt när informationsmängderna vuxit.

I dag riskerar Säpo att missa hot och behovet av förändrad lagstiftning ses som stort. Bland annat vill Säpo ha möjlighet att använda sig av artificiell intelligens (AI) för att granska stora datamängder på internet.

Nu tillsätter regeringen en utredning för att Säpo på ett mer effektivt sätt ska kunna hantera och bearbeta stora informationsmängder med hjälp av tekniska hjälpmedel.

Den tekniska utvecklingen har litegrann sprungit ifrån lagstiftningen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Säkerhetspolisen efterlyser en mer modern lagstiftning som ger dem effektivare verktyg när det gäller att samla in och bearbeta information och också för att förhindra terroristbrott. Det tycker jag är mycket rimligt att vi går till mötes.

I dag finns det till skillnad mot tidigare effektiv programvara som kan automatisera informationshanteringen och flagga relevant information. Men också integritetsaspekter ska enligt regeringen vägas in.

Utredningen ska redovisas senast den 15 november nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.