A-
A+

Säpo om spioneriåtalet: Mycket allvarligt

Anders Kassman vid Säkerhetspolisen. Arkivbild.
Anders Kassman vid Säkerhetspolisen. Arkivbild.
BrottTT

De två spionåtalade brödernas misstänkta gärningar beskrivs som "mycket allvarliga" av både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

Som läget är nu är underrättelsehotet från främmande makt högt, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Annons

Annons

Under fredagen väcktes åtal mot de två bröder som bland annat misstänks för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning. Den äldre av de åtalade bröderna har tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, och hade även en hög post på en myndighet när han greps.

Enligt Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, kan man inte gå in på vilka uppgifter den nu åtalade mannen haft under sin anställning vid myndigheten.

Det vi kan bekräfta är att han har tjänstgjort i Försvarsmakten, där han har arbetat på Must. Hur han har gått till väga och hur mycket han har skadat Sverige är sådant vi inte kan eller får uttala oss om, säger han.

"Har vidtagit åtgärder"

Enligt Philip Simon har också säkerhetsåtgärder vidtagits sedan männen greps – men vilka dessa är vill han inte beskriva.

Sedan den misstänkte mannen arbetade för Försvarsmakten har vi vidtagit en rad åtgärder för att bättre upptäcka sådant som kan utgöra säkerhetsrisker. Det gäller både på längre och kortare sikt – men jag kan inte närmare gå in på det, säger han.

Annons

Annons

"Säpo: "Ser allvarligt på det inträffade"

Den ene av de åtalade männen var anställd vid Säkerhetspolisen under åren 2014 och 2015, och arbetade innan dess vid Försvarsmakten. Det misstänkta anskaffandet inträffade, enligt Säkerhetspolisen, under dessa två anställningar och från myndighetens sida uppger man att man arbetat "intensivt" med utredningen.

"Säkerhetspolisen ser mycket allvarligt på det som inträffat. Den misstänkta brottsligheten är en risk som varje säkerhetstjänst är väl medveten om, även om vi gör allt för att motverka den. Säkerhets- och underrättelsetjänster är ett prioriterat mål för främmande makt som lägger ner omfattande resurser på att komma över information om verksamheten", säger Anders Kassman, avdelningschef vid Säkerhetspolisen, på myndighetens hemsida.

Enligt Philip Simon från Försvarsmakten är de två brödernas misstänka gärningar "mycket allvarliga".

Som läget är nu är underrättelsehotet från främmande makt högt, och Försvarsmaktens skyddsvärda tillgångar ständigt utsatta i någon form för underrättelseinhämtning. Det de två misstänks för är mycket allvarligt, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.