A-
A+

Sara Parkman hoppas på kompositörspris

Sara Parkman har chans att prisas i kategorierna årets kompositör, årets experimentell och – förstås – året folk på Manifestgalan i Göteborg den 23 februari. Arkivbild.
Sara Parkman har chans att prisas i kategorierna årets kompositör, årets experimentell och – förstås – året folk på Manifestgalan i Göteborg den 23 februari. Arkivbild.
MusikTT

I fjol vann Sara Parkman pris i kategorin årets bästa liveartist på Manifestgalan. Den här gången har Parkman chans på hela tre priser – och hon skulle inte ha något emot att utses till årets kompositör.

Annons

Annons

Manifestgalan har en speciell plats i Sara Parkmans hjärta och hon beskriver den som 'en stor julfest för alla som håller på med oberoende musik'. Arkivbild.
Manifestgalan har en speciell plats i Sara Parkmans hjärta och hon beskriver den som "en stor julfest för alla som håller på med oberoende musik". Arkivbild.

Sara Parkman har ett framgångsrikt 2022 bakom sig – inte helt likt året innan som också det kantades av framgångar. Hon har spelat med en symfoniorkester, släppt ett tokhyllat album, legat bakom en "svenskfientlig" musikvideo och spelat på legendariska Berlinklubben Berghain – där hon fick publiken att sjunga allsång.

Den 23 februari kan hon kröna året med att ta hem flera tunga priser på Manifestgalan på Pustervik i Göteborg. Hon är nominerad i kategorierna årets kompositör, årets experimentell (tillsammans med Maria W Horn) och – förstås – årets folk.

Årets kompositör skulle betyda lite extra för mig, det är ju ändå det som man lägger mest tid på, säger Sara Parkman.

En stor julfest

Manifestgalan har en speciellt plats i Sara Parkmans hjärta. Hon spelade där för första gången som 19-åring med folkmusikbandet Kraa. Sedan dess har hon varit där i princip varje år. Ibland har hon spelat på galan, andra gånger varit nominerad.

Eller så har jag varit där och stöttat en kompis. Galan är som en stor julfest för alla som håller på med oberoende musik. Det är inte de som tjänar mest pengar som uppmärksammas, utan ideella krafter som synliggörs för lång och trogen tjänst.

Just i år missar Sara Parkman dock galan, eftersom hon dagen därpå spelar i Umeå och logistiken inte går att få ihop.

Annons

Annons

Krockade med älg

Förra året var som sagt händelserikt och en incident på det personliga planet som har etsat sig fast är när Sara Parkman en natt ensam i en bil krockade med en älg.

Jag klarade mig, men inte älgen. Det var i somras och jag var på väg hem från Norberg där jag spelat musiken från skivan "Funeral folk", som är nominerad i kategorin experimentell. Och den handlar om döden och bearbetning av sorg, säger hon.

Ett ljusare upplevelse är hur hon fem dagar efter att hon släppt albumet "Eros agape philia" (som handlar om kärlek) träffade den person som hon nu är tillsammans med.

Konsten är magisk på så sätt.

Gästar Jill Johnson

I förra säsongen av "På spåret" var Sara Parkman och hennes orkester ett av husbanden och snart dyker hon upp i SVT:s "Jills veranda". Det blir en utflykt till en spelmansstämma och ett sökande efter folkmusikens innersta väsen.

Det blev ett väldigt folkbildande program. Annars blir det mycket fokus på albumet i vår och i sommar. Jag ska turnera skivan ordentligt och har redan tjuvstartat.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.