A-
A+

Sargat Sverige har sikte på semifinal

Sverige siktar på att avancera till semifinal i fotbolls-EM.
Sverige siktar på att avancera till semifinal i fotbolls-EM.
FotbollLeigh, TT:s utsände

Covid-19 härjar i Sverige och flera spelare är frågetecken.

Hur tänker egentligen Peter Gerhardsson inför fredagens EM-kvartsfinal?

Här är det du behöver veta inför fredagens match mot Belgien i Leigh.

Annons

Annons

Vad: Fotbolls-EM, kvartsfinal, Sverige–Belgien.

Var: Leigh Sports Village, Leigh, England.

När: Fredag klockan 21.00, svensk tid.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/SR P4 Radiosporten.

+ Skador/sjukdomar: Covid, covid, covid. Uppladdningen inför kvartsfinalen har kretsat kring sjukdomsbeskeden i det svenska landslaget.

I måndags, dagen efter Sveriges 5–0-seger mot Portugal, kom beskedet från landslaget att två spelare och en ledare hade misstänkta symtom på covid-19 och strax efteråt meddelades det att trion hade uppvisat positiva antigentest.

Landslaget var av "integritetsskäl" fåordiga kring vilka spelare det rörde sig om och man ville bekräfta med PCR-test. På onsdag förmiddag kom till slut svaret: Ordinarie högerbacken Hanna Glas, Emma Kullberg och landslagets fotbollspsykologiska rådgivare Rasmus Liljeblad hade alla testats positivt för covid-19.

Men karusellen slutade inte snurra där.

På onsdagens träning saknades Jennifer Falk, Hanna Bennison och Jonna Andersson med olika sjukdomssymtom. Dagen efter var dock Bennison och Falk tillbaka men Andersson var fortsatt frånvarande med "milda sjukdomssymtom", och av taktiska skäl är landslaget fåordiga kring hennes status.

Om Glas, Kullberg och Andersson kan spela mot Belgien avgörs på matchdagen. För Glas och Kullberg, som är bekräftat covid-positiva, krävs det att de är symtomfria, testar negativt på antigentest och klarar landslagets hälsoundersökning.

Trion tränade dock på egen hand under torsdagseftermiddagen men förbundskapten Peter Gerhardsson vägrade svara om någon av spelarna skulle kunna vara uttagningsbara. Däremot kan han vänta till bara timmar före fredagens match på om de är tillgängliga eller inte.

Caroline Seger, som missade matchen mot Portugal med en hälskada, går en kamp mot klockan för att bli spelklar. Lagkaptenen tränade med laget under torsdagen och Gerhardsson beskrev det som "den bästa dagen på många dagar".

Förhoppningen är att hon ska vara i speldugligt skick men hur många minuter det rör sig om återstår att se.

+ Hur tänker Gerhardsson?

Ska förbundskapten Peter Gerhardsson fortsätta på det mer beprövade 4–3–3 eller återgå till 3–4–3 som användes i EM-premiären mot Nederländerna (1–1).

Högerbacksplatsen är det stora frågetecknet. Covid-smittade Hanna Glas, som har startat samtliga matcher, är vanligtvis given och Emma Kullberg är en potentiell ersättare.

Men i deras troliga frånvaro finns det ändå alternativ. Amanda Ilestedt, som har startat som mittback, kan vara ett val om Sverige väljer en fyrbackslinje. Mångsidiga Elin Rubensson är en annan.

Det är en position jag är väldigt trygg i. Skulle det bli aktuellt är jag redo för det, sade Rubensson.

Om Gerhardsson går på 3–4–3-uppställningen kan mer offensivt inriktade Johanna Rytting Kaneryd vara ett alternativ som wingback på högerkanten.

Absolut så är jag bekväm där. Jag har spelat där i klubb- och landslag så det hade inte varit några konstigheter, sade hon.

+ Belgien – ett starkt kollektiv

De belgiska spelarna tog sig vidare som grupptvåa bakom Frankrike efter att ha besegrat Italien med 1–0 i den sista och avgörande gruppmatchen. Efter Italien-matchen var de belgiska spelarna tydliga med vad deras styrka är: Kollektivet.

Det var även något de svenska spelarna var inne på.

De spelar otroligt bra ihop som lag, och många får ut mycket av sig själva i det laget. Så jag tror inte att vi ska snöa in oss på en spelare, jag tror att det är Belgiens kollektiv, sade Magdalena Eriksson.

För Belgien är det första gången man går vidare från gruppen i ett EM och man går in i kvartsfinalen som underdogs. Men någon underskattning finns det inte tal om i det svenska laget, enligt Fridolina Rolfö.

Från eget perspektiv är det svårt att underskatta någon när man kommer till kvarten. Det finns inga dåliga lag. Belgien har verkligen överraskat och lyckades ändå komma tvåa i en svår grupp, sade hon.

Sverige, tänkbar startelva (4–3–3): Hedvig Lindahl – Elin Rubensson, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Amanda Nildén – Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Nathalie Björn – Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Övriga truppen: Jennifer Falk (mv), Zecira Musovic (mv), Linda Sembrant, Hanna Bennison, Caroline Seger, Sofia Jakobsson, Olivia Schough, Rebecka Blomqvist, Lina Hurtig.

Frågetecken: Jonna Andersson, Hanna Glas, Emma Kullberg.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Belgien, tänkbar startelva (4–2–3–1): Nicky Evrard – Jody Vangheluwe, Sari Kees, Amber Tysiak, Davina Philtjens – Julie Biesmans, Justine Vanhaevermaet – Elena Dhont, Tessa Wullaert, Janice Cayman – Tine De Caigny.

Övriga truppen: Diede Lemey (mv), Lisa Lichtfus (mv), Ella Van Kerkhoven, Sarah Wijnants, Feli Delacauw, Davinia Vanmechelen, Maria Minnaert, Charlotte Tison, Laura Deloose, Kassandra Missipo, Laura De Neve, Hannah Eurlings.

Förbundskapten: Ives Serneels.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.