A-
A+

SAS-parterna säger sig villiga att förhandla

Parterna i SAS-strejken säger sig vara redo för nya förhandlingar. Arkivbild.
Parterna i SAS-strejken säger sig vara redo för nya förhandlingar. Arkivbild.
EkonomiTT

SAS har underrättat medlarna om att flygbolaget är villigt att återuppta förhandlingarna med de strejkande pilotfacken. Fackliga Svensk pilotförening säger sig se positivt på det.

Annons

Annons

Det är naturligtvis något vi välkomnar. Vi har stått redo att återta förhandlingar sedan strejken bröt ut för en vecka sedan, säger Martin Lindgren som är ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening till TT.

SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman vill inte gå in på detaljer som kan äventyra processen framöver, men säger:

Det är otroligt viktigt att båda parter kommer till förhandlingsbordet, det är vår absoluta målsättning att vi ska sätta igång förhandlingarna så att vi kan få slut på strejken.

Nyman kan ännu inte säga när eventuella nya förhandlingar kan hållas. Kjetil Håbjørg, SAS-chef i Norge, säger att flygbolaget önskar att få till ett möte under tisdagen, skriver norska NTB.

Även pilotfacken i Norge och Danmark ställer sig positiva till nya förhandlingar, rapporterar NTB och danska Ritzau.

NRK: I Stockholm

Förhandlingar ska återupptas i Stockholm på tisdagen, enligt NRK.

Nu har strejken pågått i en vecka. Närmare 900 SAS-piloter i Sverige, Danmark och Norge har lagt ned sitt arbete. Varje dag berörs tusentals passagerare, enligt SAS.

När strejken inleddes gjorde piloterna ett undantag för charterresenärer. På måndagen slutade piloterna att flyga hem strandsatta charterresenärer eftersom pilotfacket anser att det finns alternativa resmöjligheter från populära charterdestinationer.

Parterna har inte haft någon kommunikation den senaste tiden, berättar Lindgren.

Vi har däremot varit i dialog med medlarna i Sverige under helgen. Under överseende av dem så kommer vi att återta en dialog inom kort.

Annons

Annons

"Vi är redo"

I ett pressmeddelande som skickades ut på måndagen skriver flygbolaget SAS att "fortsatt medling kräver eftergifter från båda parter och SAS är villig att ta sitt ansvar i den processen".

Martin Lindgren vill inte säga när det är dags att slå sig ner vid förhandlingsbordet.

Det kan jag inte gå in på.

TT: Vad har sagts i samtalen med medlarna?

Det vill jag inte heller kommentera. Utan vi är redo att återgå till förhandlingsbordet nu och hoppas att vi ska kunna sätta ett avtal.

"Redo att ta ansvar"

TT: Vad har ni för ingång när ni sätter er och förhandlar, är ni beredda att göra eftergifter?

Jag vill inte gå in på detaljer i vad som kommer att diskuteras nu. Vi har sagt från början att vi är redo att ta ansvar och teckna ett avtal som fungerar för SAS och som fungerar för oss.

Jan Sjölin från Medlingsinstitutet berättar för TT att de ska träffa parterna under tisdagen. Han kan inte säga om de kommer att mötas i samma rum.

Det vet jag inte. Allt vi gör är situationsanpassat. Vi väljer den bästa metoden i varje läge, så att jag har inte övriga kommentarer till exakt vad vi gör och inte gör.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.