A-
A+

Säsongens mål: Inte förlora lika mycket

Nathalie Björn hoppas på en roligare säsong med Everton i år.
Nathalie Björn hoppas på en roligare säsong med Everton i år.
FotbollTT

Första säsongen präglades av orealistiska målsättningar, tränarcirkus och en kamp för överlevnad.

Inte undra på att Nathalie Björn är glad över att få börja på ny kula med Everton.

Jag vet knappt själv vad man ska ha för förväntningar på oss. Jag vill inte förlora lika mycket i alla fall, säger mittbacken.

Annons

Annons

Tränaren Willie Kirk gick ut offensivt när han inför fjolårssäsongen proklamerade att Everton siktade på att utmana om en topp tre-placering i Super League.

Han fick snabbt äta upp orden. Trots storsatsningen och de många värvningarna, bland andra svensktrion Nathalie Björn, Hanna Bennison och Anna Anvegård, blev det tidigt tydligt att Everton hade en hel del att jobba på.

Anvegård har lämnat

Efter några inledande storförluster fick Kirk sparken men varken det, eller ytterligare ett tränarbyte senare under säsongen, fick det att riktigt släppa.

Till slut klarades ändå kontraktet – Everton blev elva, nio poäng från nedflyttning – och nu är laget redo att glömma fjolåret. Den nya säsongen skulle ha inletts redan förra helgen mot Leicester, men hela premiäromgången ställdes in med anledning av drottning Elizabeths död.

Nu startar Everton i stället med bortamatch mot West Ham på söndag.

Jag har en god känsla inför seriepremiären, säger mittbacken Nathalie Björn.

Omsättningen på spelare har varit stor även den här sommaren, bland annat har Anna Anvegård lämnat för spel i Häcken. Ändå känner Björn en mycket större trygghet med lagbygget sedan dansken Brian Sørensen – den fjärde tränarlösningen sedan hon flyttade till Everton förra sommaren – tagit över.

Den största skillnaden nu är att vi har en ny tränare och ledarstab som verkligen har fått ordning på laget, under försäsongen har det verkligen känts som att vi har en identitet och ett sätt som vi vill spela på, säger Björn.

Annons

Annons

Vill undvika bottenstriden

TT: På vilket sätt har han fått ordning på laget?

Han är väldigt tydlig i sättet han vill spela. Han vill inte ändra sig så mycket oavsett om vi spelar mot Chelsea eller Aston Villa, utan vi har våra principer i hur vi vill pressa, hur vi vill bygga upp, hur vi vill formera oss vissa situationer – och det har vi inte haft förut.

Någon topp tre-placering nämner hon däremot inte när hon får frågan om vad man ska förvänta sig av Everton i år.

Man kan inte säga att vi ska ta oss till Champions League när vi höll på att åka ur ligan förra året. Det är bara att ta match för match, känna på det i de första matcherna och kanske skapa ett internt mål. Men att inte slåss för överlevnad, det kan vi säga och stå för, säger Nathalie Björn.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.