A-
A+

Satsning på hotade arter – ser ut att öka

Bi letar mat vid krokus – ett säkert vårtecken. Arkivbild.
Bi letar mat vid krokus – ett säkert vårtecken. Arkivbild.
NaturTT

Över 1 000 åtgärder runt om i landet för att främja bin och andra pollinatörer har gett resultat. Vilda bin ser ut att ha etablerat sig på flera platser där insatser skett.

Man har redan nu i somras sett att det har hänt saker, säger Maria Widemo vid Naturvårdsverket.

Annons

Annons

Vilda insekter, som vildbin, humlor, steklar och fjärilar, har en viktig roll för livsmedelsförsörjning och biologisk mångfald. Växterna tar hjälp av pollinatörerna för sin pollenöverföring och därmed befruktning – men samtidigt minskar våra insekter i både arter och antal.

En negativ trend som man försöker vända.

I tre års tid har Naturvårdsverket bidragit med medel så att exempelvis 157 kommuner kunnat starta 309 pollineringsprojekt.

Flera observationer av vildbin

Totalt innebär det 1 100 åtgärder, där vilda insekter exempelvis fått tillgång till mer föda och fler boplatser. Naturvårdsverket har också fördelat resurser till arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper, för att ge arbetet med de mest hotade arterna av vildbin i södra delen av landet en skjuts.

Resultatet?

Utan att länsstyrelserna genomfört större inventeringar har exempelvis nu en stor mängd nya vildbibon observeras i sanden på flera ställen i Blekinge. I Västra Götaland ser antalet guldsandbin återigen ut att öka, och i Jönköpings län har silvergökbi noterats på tre nya platser, enligt Naturvårdsverkets redovisning.

Man har redan nu i somras sett att det har hänt saker, säger Maria Widemo, som är chef vid artenheten på Naturvårdsverket.

Annons

Annons

"Alla kan göra något"

Flera åtgärder kan göras för insekterna.

Det är alltifrån att plantera ut blomrika växter för att ge mat till pollinatörer och se till de har mat genom hela säsongen, till att ha större diversitet på blommorna.

Ett exempel på arbete som gjorts handlar också om att blottlägga sanden på de "hotspots" där hotade arter lever, förklarar Maria Widemo.

Då handlar det om att skrapa av ytjorden för att behålla sandytor åt dem.

Men det är inte bara myndigheter som gör en insats för insekterna.

Inom satsningen har det funnits informationskampanjer mot allmänheten – vad du kan göra i din trädgård.
Alla kan göra något för pollinatörer, genom att välja rätt trädgårdsväxter till exempel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.