A-
A+

Satsning på kvinnofrid efter mordet på Everard

Blommor på en minnesplats för Sarah Everard i London. Efter mordet lovade den brittiska regeringen åtgärder. Arkivbild.
Blommor på en minnesplats för Sarah Everard i London. Efter mordet lovade den brittiska regeringen åtgärder. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Mordet på Sarah Everard satte strålkastarljuset på brittiska kvinnors utsatthet. Nu lanserar regeringen en nationell strategi för att bekämpa mäns våld och trakasserier.

Annons

Annons

Sarah Everard våldtogs och mördades när hon gick hem ensam i London i mars. Hon blev 33 år. Händelsen skakade Storbritannien och eldade på en debatt om mäns våld – och varför regeringen inte gör mer för att skydda kvinnor och flickor.

Regeringen utlovade handling och på onsdagen presenterades en nationell kvinnofridsstrategi.

"För varje omskrivet fall finns det tyvärr många fler. Vi måste hedra dessa kvinnor och flickor genom att göra mer för att förebygga våld, stötta offer och lagföra förövare", säger inrikesminister Priti Patel på regeringens hemsida.

På kort och lång sikt

Strategin innehåller både långsiktiga och omedelbara satsningar. Inom kort ska ett digitalt kartverktyg kallat Street-safe sjösättas, där människor anonymt ska kunna markera de platser där de känner sig otrygga och berätta varför. En dygnetruntöppen hjälplinje för offer för sexuellt våld ska också lanseras. Nya poster med särskilt ansvar för kvinnofrid inrättas dessutom inom polisväsendet och kollektivtrafiken.

Mer långsiktiga satsningar inkluderar pengar till metodutveckling inom rättsväsendet, stärkt trygghet för kvinnliga universitetsstudenter och förbud mot så kallade oskuldstest.

Annons

Annons

Öppnar för ny lagstiftning

I brittiska medier har det spekulerats i huruvida regeringen ska kriminalisera trakasserier i det offentliga rummet, som exempelvis busvisslingar eller ovälkomna sexuella anspelningar, något bland annat rättighetsorganisationen Plan International UK kampanjat för.

En stor del av dessa trakasserier är redan olagliga, skriver den brittiska regeringen på sin hemsida, men öppnar samtidigt dörren för ny lagstiftning:

"Vi tittar noggrant på var det kan finnas glapp i den befintliga lagen och hur en specifik brottsrubricering för sexuella trakasserier i det offentliga skulle kunna fylla dessa."

Frankrike antog en liknande lag mot gatutrakasserier 2018. Det första året lagen var i kraft bötfälldes drygt 700 män.

180 000 svarade

Efter mordet på Everard i våras efterlyste regeringen vittnesmål om hur kvinnor upplever otrygghet i sin vardag, och vad som borde göras åt det. Över 180 000 svarade, de allra flesta inom två veckor efter mordet.

"Den här strategin, formad av svaren från de som modigt trädde fram och delade sina berättelser och erfarenheter, kommer att leda till verklig och bestående förändring", säger Patel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!