A-
A+

SBAB: Ännu dyrare boränta väntas

Färre nya bostäder kommer att byggas, enligt SBAB. Arkivbild.
Färre nya bostäder kommer att byggas, enligt SBAB. Arkivbild.
EkonomiTT

Räntorna ökar ännu snabbare, bostadspriserna fortsätter nedåt, och det blir tvärnit för nybyggnationen.

SBAB:s prognos är dyster.

Annons

Annons

Den tilltagande inflationen gör att den rörliga boräntan kommer att höjas ännu mer än väntat, spår SBAB. Banken tror på ett prisfall på 20 procent från toppen till botten, framför allt på grund av den envisa inflationen som gör att Riksbanken snabbt kommer att höja räntan. SBAB tror på en styrränta på 2,25 procent i början av nästa år.

"De färska historiskt höga inflationssiffrorna från SCB nyligen var knappast någon ljuv musik för Riksbanken. Riksbanken befinner sig nu i det besvärliga beslutsläget där den envist höga inflationen och risken för kraftigt stigande inflationsförväntningar ska hanteras utan att man samtidigt riskerar att bidra till onödigt hög arbetslöshet", skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Samtidigt så kommer Sveriges BNP enligt SBAB:s prognos bara öka med 0,2 procent nästa år.

SBAB tror att nybyggandet kommer att falla brant nästa år. Antalet påbörjade bostäder tros bli 43 000, en minskning med 40 procent jämfört med 2021, då rekordmånga bostäder påbörjades.

"De dramatiskt höga priserna på många insatsvaror går inte att kompensera genom att höja priserna på nya bostäder eftersom priserna faller kraftigt på andrahandsmarknaden".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.