SBAB: Bred prisuppgång för bostäder

Trots coronakrisen har bostadspriserna lyft till rekordnivåer på de flesta håll i landet. Arkivbild.
Trots coronakrisen har bostadspriserna lyft till rekordnivåer på de flesta håll i landet. Arkivbild.
EkonomiTT

Bostadspriserna fortsätter uppåt på bred front i Sverige i augusti, med undantag för lägenheter i Storgöteborg. Det visar månadssiffror från det statliga bolåneinstitutet SBAB och bostadsförmedlaren Booli.

Annons

Annons

"Trots ett av historiens mörkaste år för svensk ekonomi till följd av coronakrisen fortsätter bopriserna att stå pall. Bortsett från lägenhetspriserna i Storstockholm och Storgöteborg som båda drabbats av omfattande smittspridning så är bopriserna nu i samtliga regioner tillbaka på all time high", skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i en kommentar.

Jämfört med månaden före steg priserna för lägenheter med 2,5 procent i Storstockholm och 0,5 procent i Stormalmö, medan de var oförändrade i Storgöteborg.

I norra Sverige steg lägenhetspriserna med 1,8 procent jämfört med månaden före, medan prisuppgången i mellersta och södra Sverige var 0,5 respektive 0,8 procent.

När det gäller huspriserna lyfte de med 5 procent i Storgöteborg och Stormalmö och 2,1 procent i Storstockholm. I norra Sverige var prisökningen för hus i augusti 7,1 procent, medan lyftet i mellersta och södra Sverige låg på 2,1 respektive 0,5 procent.

Hittills i år har huspriserna i norra Sverige lyft med 23,8 procent, medan det för lägenhetspriserna är i södra Sverige som priserna lyft mest, upp med 7,9 procent.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons