A-
A+

SBB:s kris tilltar – aktieraset fortsätter

Ilija Batljan, grundare och vd för fastighetsbolaget SBB. Arkivbild.
Ilija Batljan, grundare och vd för fastighetsbolaget SBB. Arkivbild.
EkonomiTT

Aktieraset tilltog ytterligare under tisdagen i krisande fastighetsbolaget SBB.

På eftermiddagen är B-aktien ner ytterligare 16 procent sedan bolaget hamnat i en akut skuldfälla.

Annons

Sent måndag kväll beslöt SBB vid ett extrainkallat styrelsemöte att skjuta fram aktieutdelningen och samtidigt slopa planerna på en nyemission av D-aktier för 2,6 miljarder kronor.

D-aktien rasar ungefär lika mycket, långt under den tilltänkta emissionskursen.

Orsaken är en akut sämre finansiell ställning sedan det hårt skuldtyngda fastighetsbolaget fått sänkt kreditbetyg av kreditvärderingsbolaget S&P. Det gör att räntekostnaderna ökar märkbart. En analytiker TT pratade med under måndagen, som vill vara anonym då läget är så känsligt, uppger att det kan handla om en ökning av SBB:s räntekostnader med 20 procent.

"Marknadens reaktion därefter har omöjliggjort att framgångsrikt genomföra företrädesemissionen på avsedda villkor", skrev SBB i ett pressmeddelande på måndagskvällen efter beskedet om den inställda emissionen.

Andra dras med

Nu får bolaget i stället fortsätta med att försöka sälja tillgångar för att ha råd med de ökade finansiella kostnaderna. Bolaget har flera stora obligationslån som förfaller närmaste tiden, och långivarna lär inte stå på kö.

"SBB arbetar vidare med tidigare aviserade försäljningar i syfte att fortsätta stärka bolagets finansiella position", skrev bolaget i pressmeddelandet under måndagskvällen.

Tisdagsmorgonen kursras följer på måndagens branta fall då aktiekursen föll med 20 procent.

Även andra fastighetsaktier faller ytterligare. Bland andra sjunker Fastpartner med cirka åtta procent, vars huvudägare Sven-Olof Johansson också är storägare i SBB.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.