A-
A+

Scanias vd: "Vi gjorde för få bilar"

Scanias vd, Christian Levin säger att de ska 'rampa upp' produktionen. Arkivbild.
Scanias vd, Christian Levin säger att de ska "rampa upp" produktionen. Arkivbild.
EkonomiTT

Vi gjorde för få bilar, vi lyckades inte producera tillräckligt, säger Scanias vd Christian Levin.

Vinsten rasar och orderingången djupdyker för lastbils- och busstillverkaren Scania under andra kvartalet.

Annons

Annons

Han konstaterar att det har varit ett riktigt stökigt kvartal.

Vi har rampat upp produktionen av vår nya drivlina. Det är en stor sak att ställa om, säger han.

I det bytet har det blivit leveransproblem. Det är flaskhalsar, komponentbrist och transporttrassel som drabbat Scania, men värst är ändå halvledarbristen, förklarar vd Christian Levin.

Det har varit ett stort problem under andra kvartalet. Men det blev successivt bättre, och då uppstod andra flaskhalsar, säger han.

Kontentan är dock att Scania har tillverkat alldeles för få lastbilar.

Vi gjorde för få bilar, vi lyckades inte producera tillräckligt.

Stor efterfrågan

För bussar är det dock inte samma problem, och andra delar av Scanias verksamhet går bra. Fast den så stora och viktiga lastbilsproduktionen, där efterfrågan från kunderna är riktigt stor, har inte lyckats under det här kvartalet, säger han.

Vi har inte fått med oss hela leveranskedjan. Det är positivt nu att det är semester och vi stannar produktionen några veckor, då kan det bli bättre när vi drar i gång igen i augusti.

Scanias problem har gjort att leveranstiderna för lastbilarna har vuxit. Upp till 18 månader har kunder fått vänta. Men så långa leveranstider är inte vettigt, enligt Scania.

Därför har Scania helt enkelt infört en slags broms om leveranstiden ser ut att bli mer än tolv månader. Återförsäljarna får ett visst antal bilar, och får prioritera mellan kunderna. Det innebär att det kan bli stopp för vissa köpare.

Det är inte bra för kunderna med för långa leveranstider, och inte bra för oss. Det blir svårt att beräkna kostnaderna. Därför har vi valt att göra så.

Annons

Annons

Tror på kortare leveranstider

Framöver tror han dock att problemen med leveranskedjorna lättar, och att även Scania ska komma ned till de normala 90 dagarna för leverans av sina lastbilar.

Vi ska upp i takt under det tredje kvartalet, och gå för fullt under det fjärde.

Trots att Scania tappat i både orderingång och i vinst så är det inte aktuellt med några neddragningar för tillfället, enligt Christian Levin. I alla fall inte i det korta perspektivet.

Vi är fortfarande övertygade att vi kan rampa upp produktionen. Då kan vi absolut inte dra ned, vi behöver varje person.

Men det är en osäker värld, och utsikterna på längre sikt kan ingen sia om nu.

Tittar vi längre fram så är det osäkert. Då får vi vara beredda att parera om det behövs. Men nu är efterfrågan god, säger Christian Levin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.