A-
A+

Schweizisk kross – läget än värre för Sverige

Schweiz jublar efter ett av målen i 8–1-segern mot Slovakien.
Schweiz jublar efter ett av målen i 8–1-segern mot Slovakien.
IshockeyTT

Det svänger ordentligt om hockey-VM.

Titta bara på Schweiz, som efter 0–7 mot Tre Kronor skåpade ut Slovakien.

8–1-segern gör Sveriges prekära läge än jobbigare.

Annons

Annons

Skrällarna har staplats på hög i hockey-VM i Lettland så här långt, och det har skapat ett getingbo, inte minst i grupp A.

Schweiz gick in i matchen mot tabellettan Slovakien med en 0–7-förlust mot Sverige i närminne. Det slutade med mängder av slovakiska utvisningar – bland annat två matchstraff – och en överlägsen 8–1-seger för schweizarna.

Ful huvudtackling

Slovakien inledde starkt, men matchen vände helt efter Kristián Pospísils hjärnsläpp knappt sju minuter in i matchen. En ful armbågstackling mot huvudet på Andres Ambühl gav matchstraff och på det efterföljande numerära överläget gjorde Raphael Díaz 1–0 till Schweiz.

25 sekunder in i period två satte Sven Andrighetto 2–0 och sedan flöt det bara på för schweizarna. Slovakerna fortsatte att ta utvisningar – i den tredje perioden fick även Mislav Rosandic matchstraff, för att enligt den officiella matchrapporten ha spottat på antingen en motspelare eller en domare – och Schweiz fortsatte att utnyttja det.

Efter två perioder stod det 4–0, och när matchen var slut var det 8–1. Fem av de åtta schweiziska målen kom i powerplay.

Annons

Annons

Sverige jumbo

Därmed står de tre främsta i gruppen, förutom Schweiz och Slovakien också det ryska laget, på nio poäng efter fyra av åtta omgångar.

Där bakom har de fem övriga lagen allt annat än gett upp en plats i kvartsfinal, men för Sverige ser det allt dystrare ut. Tjeckien är fyra och Danmark femma, båda på fem poäng, Belarus är sexa (4 poäng), Storbritannien sjua (4) och Sverige ligger sist med endast tre poäng efter torsdagskvällens 2–4-förlust mot Tjeckien.

För Finland går det bättre. De regerande världsmästarna toppar grupp B på tio poäng efter 3–0 mot Italien, lagets tredje seger på fyra matcher. Backen Tony Sund blev tungan på vågen med två mål, båda gångerna hittade han rätt med en rökare till slagskott.

Tyskland och USA, som slog Lettland med 4–2 på torsdagen, skuggar Finland på nio poäng vardera. Kazakstan och Lettland har just nu de två sista kvartsfinalplatserna, båda ligger på sju poäng, medan ett underpresterande Kanada ligger sexa på tre poäng. Även Norge har tre poäng medan Italien fortsatt står på noll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!