Scorsese hedras under Stockholms filmfestival

Den amerikanske filmregissören Martin Scorsese får hederspriset Stockholm Lifetime Achievement Award under årets filmfestival. Arkivbild.
Den amerikanske filmregissören Martin Scorsese får hederspriset Stockholm Lifetime Achievement Award under årets filmfestival. Arkivbild.
FilmTT

Den amerikanske filmregissören Martin Scorsese får hederspriset Stockholm Lifetime Achievement Award vid årets filmfestival.

Martin Scorsese är en av de allra största filmgiganterna, säger Git Scheynius, chef för Stockholms filmfestival.

Annons

Annons

Martin Scorsese har tidigare belönats med såväl en Oscarsstatyett som med en Guldpalm – och nu sällar sig Stockholm Lifetime Achievement Award till den amerikanske regissörens samling.

"Martin Scorsese och hans filmer har öppnat nya världar för oss, världar vi inte visste fanns. De har varit ögonöppnare, som har breddat vår syn och berört våra hjärtan", skriver festivalens ledning i ett pressmeddelande.

"En ära att hedra Scorsese"

Med Stockholm Lifetime Achievement Award vill Stockholms filmfestival hedra en inom film verksam persons livsverk.

"Martin Scorsese är en av de allra största filmgiganterna. De tidlösa livsverk han skapat är lika många som de priser och utmärkelser han förtjänt belönats med. Det är en ära att hedra honom med Stockholm Lifetime Achievement Award 2020", säger Git Scheynius, chef för Stockholms filmfestival.

Scorsese har under sin mångåriga karriär regisserat filmer som "Taxi driver", "Tjuren från Bronx", "Maffiabröder" och "The Wolf of Wall Street".

På grund av den rådande coronapandemin kommer den amerikanske regissören inte att själv att närvara under festivalen – utan i stället ta emot priset under ett zoom-möte med publiken den 13 november.

Annons

Annons

Coronasäkrad festival

I oktober meddelades att även skådespelaren och regissören Isabella Rossellini belönas med en Lifetime Achievement Award under årets festival.

Stockholms filmfestival genomförs i år i en coronasäkrad version, där endast 50 personer släpps in på biograferna – och med ett program som är ungefär hälften så stort som vanligt.

Festivalen pågår den 11 – 22 november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons