A-
A+

Scoutens svåra uppgift: Spionera hemifrån

Sveriges assisterande förbundskapten Peter Wettergren och Lasse Jacobsson, vars uppgift är att kartlägga motståndare. Arkivbild.
Sveriges assisterande förbundskapten Peter Wettergren och Lasse Jacobsson, vars uppgift är att kartlägga motståndare. Arkivbild.
FotbollTT

Normalt hade Lasse Jacobsson kartlagt Georgien in i minsta detalj inför VM-kvalet.

Pandemin och reserestriktionerna gör underrättelsemappen tunnare än vanligt.

Det går inte att komma någonstans, säger han.

Annons

Annons

Det är tuffa tider även för en landslagsledare med främsta uppgift att ta reda på allt som är värt att veta om kommande motståndare.

Förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Wettergren fick nöja sig med en något mindre initierad dragning om Georgiens styrkor och svagheter inför VM-kvalet på Friends arena i kväll.

Vanligtvis (läs i en pandemifri tid) hade Jacobsson och hans medarbetare i landslagets scoutverksamhet haft ett rikligt material att studera och sätta samman.

Jobbat från distans

Så inte den här gången. Jacobsson har fått sitta hemma och kika på vad han lyckats komma över i form av rörliga bilder. Spionverksamheten ligger i princip nere när pandemin starkt begränsar möjligheten att resa.

Jag och Christoffer Bernspång (landslagets videoanalytiker) får jobba ännu mer för att hitta bra klipp. Det har varit annorlunda att scouta den här gången inför Georgien och Kosovo än det har varit tidigare, säger Jacobsson.

Parallellt med att kartlägga motståndet i VM-kvalet sammanställs också material om EM-motståndarna i sommar. Spanien är aktuellt i båda fallen.

TT: Har ni fått ställa in planerade resor?

Vi ser inga matcher nu i mars. Vi visste att vi inte kunde ta oss till Spanien (möter Grekland i VM-kvalgruppen i kväll). Jag räknar med att kunna se Spanien och Polen i slutet av maj och början av juni.

Annons

Annons

På plats en fördel

Att följa matcher på plats ger ett bättre helhetsintryck av hur ett lag agerar. Tv- eller datorformatet kan inte kompensera fullt ut.

För det första är det avstånden. Hur långt är det mellan lagdelarna? När börjar backlinjen falla av? Sådana saker. Det är inte som när vi filmar matcherna själva och får med hela planen.
När det gäller Georgien har vi inte fått tag i några bilder där man ser planen i vidvinkel.

TT: Vilka andra svårigheter upplever ni som sköter kartläggningen?

Jag vill gärna se hur en coach agerar. När han blir stressad, vilka byten han gör och varför han gör bytena.

Sagnol ny förbundskapten

Så pass informerad är ändå Lasse Jacobsson att han kan ge en ganska god bild av Georgien – om det inte väntar dramatiska förändringar under nye förbundskaptenen Willy Sagnol.

Fransmannen tog över så sent som för fem veckor sedan.

Ändrar han mycket inför den här samlingen? Det är svårt att säga, men jag tror inte att han ändrar så mycket. Tittar man på spelarnas olika egenskaper kan de inte ändra så mycket. Troligen ser det någorlunda ut som tidigare.
Jag har sett en hel del av matcherna de spelade i höstas. Spel- och chansmässigt var de bättre än Nordmakedonien i playoffinalen.
Det finns styrkor både offensivt och defensivt. Jag tycker mer att det är ett lag, till skillnad mot Kosovo där spelarna är individuellt skickliga i en-mot-en-situationer.

Efter kvällens möte med Georgien fortsätter Sverige VM-kvalet mot Kosovo i Pristina på söndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!