A-
A+

SD vill "hela Sverige" med landsbygdsprogram

Jimmie Åkesson är på båtturné längs Göta kanal. Här under ett tidigare stopp i Söderköping med riksdagskandidaten Jessica Stegrud.
Jimmie Åkesson är på båtturné längs Göta kanal. Här under ett tidigare stopp i Söderköping med riksdagskandidaten Jessica Stegrud.
PolitikTT

Sverigedemokraterna vill att det ska löna sig mer att leva, bo och arbeta på landsbygden.

Partiet presenterar i dag ett landsbygdspolitiskt program med uppemot 60 förslag för att "hela Sverige".

Annons

Annons

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Arkivbild.

SD har som mål att vid valet 2026 bli landets största parti utanför storstadsregionerna.

Partiledaren Jimmie Åkesson, som befinner sig på en båtturné längs Göta kanal, gjorde i dag ett stopp i Karlsborg där han presenterade ett politiskt program med delvis gamla och nya förslag.

Han säger att valet i september blir ett "mobiliseringsval" där den som får sina väljare till valurnorna vinner.

Valet kommer att avgöras på landsbygden, säger Åkesson.

Programmet innefattar alltifrån sjukvård, polistäthet, vägunderhåll, epa-traktorer, djurskydd, jakt och fiske till ren- och gruvnäring.

Nytt flyktingveto

SD föreslår sedan tidigare en generell sänkning av arbetsgivaravgiften – men nu vill man att den största sänkningen ska gå till företag på landsbygd och glesbygd.

Regionerna ska också få behålla mer av de värden de skapar genom att statliga intäkter från fastighetsskatten för energi- och industrifastigheter dirigeras om.

En del i programmet ägnas åt att beskriva hur Sverige ska "återta självbestämmandet från EU", och föra beslut närmare medborgarna. Bland annat inom skogspolitiken.

Kommuner ska åter kunna säga nej till att ta emot flyktingar till dess att ett asylstopp införts på riksnivå, och det kommunala vetot mot nya vindkraftverk, eller ”vindindustrianläggningar", ska bevaras, enligt partiet.

I landsbygdsprogrammet, som tagits fram av SD-ideologen och partiets landsbygdspolitiska talesperson Mattias Karlsson, framhålls att ett mål behövs för ambulanssjukvården om att kunna nå en patient inom en viss tid, oavsett var i landet personen befinner sig.

Programmet har döpts till "Hela Sverige".

Det heter så av två anledningar, dels att vi vill inkludera hela Sverige, dels därför att det finns mycket att hela i Sverige. Det är mycket som har gått sönder under de här åren med ansvarslöst vänsterliberalt styre, säger Mattias Karlsson.

Annons

Annons

Beväpna tullen mer

Det viktigaste förslaget i programmet är enligt honom den differentierade arbetsgivaravgiften.

Vi vet att med de koalitionspartners som vi har, så har vi en möjlighet att på riktigt för första gången göra skillnad. För mig är det här den viktigaste valrörelsen i mitt liv.

SD vill också bevara de regionala flygplatserna och höja hastighetsgränsen på landsbygdens vägar. Hastighetsgränsen bör också höjas för epa-traktorer till 45 kilometer i timmen från dagens 30.

I programmet framhålls också tryggheten som en profilfråga och partiet vill se skärpta straff för tillgreppsbrott, kriminalisera utförsel av och göra det enklare att förverka stöldgods. Tullen ska få ökade befogenheter och beväpning.

Jimmie Åkesson ser att man kommer att behöva förhandla med andra partier om förslagen om högersidan vinner valet.

Jag tror att väldigt mycket skulle kunna genomföras om vi får ett maktskifte. Dels därför att det är kloka förslag, som Mattias uttryckte det "hämtade direkt ur verkligheten", dels finns det ett behov av ett utpräglat landsbygdsparti som vi i ett regeringsunderlag.

SD är dock långtifrån ensamt om att lyfta frågorna och Åkesson säger att den främsta anledningen att rösta på partiet är att man saknar ansvar för den situationen Sverige befinner sig i nu.

Alla de andra partierna har på ett eller annat sätt haft en del i den utveckling som vi har sett. Det finns väl inget som tyder på att den som ställt till problemen är rätt person att lösa dem.

Rennäring och jakt

Sverigedemokraterna anser också att tillståndsprocessen kring att starta gruvor är för krånglig.

Samtidigt kommenterar partiet rennäringen i sitt program och skriver: "Rennäringslagen och rennäringsindustrins särställning och maktposition innebär i dag en hämsko för företags- och landsbygdsutvecklingen i stora delar av Norrland och bör ses över i grunden."

Man lyfter även rätten till jakt- och fiske i fjällen och vill mot bakgrund av rättsutvecklingen på senare tid se en översyn av gällande lagstiftning.

Sverigedemokraterna vill samtidigt minska vargstammen kraftigt till omkring 170 individer och sänka tröskeln för skyddsjakt så att tillstånd kan erhållas redan efter första vargangreppet. Partiet vill även se ett tak för vargstammen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.