A-
A+

SD vill kunna pausa ansökan om medborgarskap

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson. Arkivbild.
PolitikTT

Sverigedemokraterna vill att den som ansöker om medborgarskap eller uppehållstillstånd och sedan misstänks för brott ska få sin ansökan pausad. Det ska gälla även för personer så unga som 15 år.

Annons

Annons

Jag precis som många andra svenskar känner en otrolig irritation över att personer som är misstänkta för brott beviljas uppehållstillstånd eller till och med medborgarskap. Det påverkar i ett senare skede de eventuella påföljderna, säger Tobias Andersson, SD:s rättspolitiska talesperson.

Oavsett hur allvarligt brottet är ska personen få sin ansökan pausad under tiden. Skulle brottsmisstanken avskrivas ska processen upptas igen.

Misstänkt mord

Partiet lyfter frågan med anledning av att en 16-årig pojke nu sitter häktad misstänkt för att ha skjutit ihjäl en ordningsvakt på ett gym i Stockholm i slutet av mars.

Polisen riktade sina misstankar mot honom i april men då var han försvunnen och visade sig befinna sig i Armenien, där han är medborgare. Under tiden i Armenien beviljades han svenskt medborgarskap, vilket Aftonbladet har rapporterat.

Annons

Annons

Från 15 år

Gränsen för när processen kan pausas bedömer Tobias Andersson kan ligga vid straffmyndighetsåldern 15 år. Partiet har tidigare föreslagit sänkt straffmyndighet till 13 år.

Vi vill sänka straffbarhetsåldern och då hade det här förslaget träffat även yngre personer, men om vi utgår från dagens läge hade det stannat vid 15.

Om personen döms tycker Andersson att även ringa brott ska resultera i utvisning.

Då har man brustit i sin vandelsprövning och har ingenting här att göra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.