Sean Connery är död

Sean Connery blev 90 år gammal. Arkivbild.
Sean Connery blev 90 år gammal. Arkivbild.
FilmTT

Filmens förste James Bond är borta. Sean Connery är död.

Det är en sorgens dag för de som kände och älskade min far, säger skådespelarens son, Jason Connery, till BBC.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Enligt BBC avled Sean Connery i sömnen efter en tids ohälsa. Jason Connery säger att skådespelaren befann sig på Bahamas i kretsen av de närmaste när han avled natten mot lördagen.

Vi försöker alla ta in betydelsen av denna enorma händelse då den precis har inträffat, även om min far hade varit sjuk en tid. Det är en sorgens dag för de som kände och älskade min far och en förlust för alla de människor runt om i världen som fick njuta av hans fantastiska gåva som skådespelare, säger han till BBC.

Den skotske skådespelaren är främst känd för att vara den förste skådespelaren som tog sig an rollen som James Bond på film.

Av många anses han också vara den som gjorde det allra bäst. "Agent 007 med rätt att döda" kom 1962 och blev en enorm framgång, och Connery spelade Bond i ytterligare sex filmer efter det.

Hans filmkarriär spände över många årtionden och han prisades med en Oscar, två Bafta och tre Golden Globes för sina insatser på vita duken. Oscarsstatyetten fick han för sin biroll i Brian De Palmas gansterdrama "De omutbara" (1987).

Bland Sean Connerys många filmer kan nämnas "Mordet på Orientexpressen" (1974), "Blodröd sol" (1993), "Jakten på Röd Oktober" (1990) och "Den förste riddaren" (1995).

Hans självbiografi "Being a scot" kom 2008.

Sean Connery blev 90 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons