A-
A+

SEB gör stora vinster på höjda räntor

SEB:s vd Johan Torgeby. Arkivbild.
SEB:s vd Johan Torgeby. Arkivbild.
EkonomiTT

Storbanken SEB slår marknadens förväntningar med sin delårsrapport. Banken står starkt, säger vd Johan Torgeby, men varnar samtidigt för fortsatta ekonomiska utmaningar.

Det är en förfärlig geopolitisk tid vi lever i, säger han.

Annons

Annons

SEB är först ut av de fyra storbankerna i delårsrapporteringen och redovisar ett resultat som landade klart över marknadens förväntningar.

Rörelsevinsten för perioden blev 7,3 miljarder kronor. Längre än förra årets 7,9 miljarder, men betydligt högre än analytikernas förväntningar på knappt 7 miljarder.

Resultatet ska ses i ljuset av den "förfärliga geopolitiska tid vi lever i ", säger vd Johan Torgeby, som fått helt unika konsekvenser för finansmarknaden.

Men SEB står starkt, säger han.

Tjänade mycket på höjda räntor

Det så kallade räntenettot, det banken tjänar på utlåning, uppgick under kvartalet till 7,7 miljarder kronor. Den kraftiga ökningen jämfört med förra årets siffra (6,4 miljarder kronor) kan kopplas till Riksbankens räntehöjningar som bidragit till högre räntor generellt.

Den stora fördelen här kom på företagsbanken och den är ju i stor utsträckning i utlandet. Men det är inget tvivel om att positiva räntor från Riksbanken är, allt annat lika, positivt om man bedriver bank, säger Torgeby.

Även provisionsnettot, det banken tjänar på bland annat korttransaktioner och fondavgifter, landade över förväntningarna på 5,5 miljarder kronor. Samtidigt som kreditförlusterna är fortsatt låga.

Annons

Annons

Avundas inte Riksbanken

Trots ett för banken gynnsamt kvartal varnar Torgeby för fortsatta ekonomiska utmaningar inom världsekonomin, liksom för svensk del.

De stora risken för SEB och banksektorn är om det ekonomiska läget i Sverige och världen påverkas än mer negativt och vi får en recession, säger vd:n.

Riksbanken ska göra sitt jobb och de är väldigt trovärdiga och duktiga, så det är inget fenomen som oroar oss, däremot är jag inte avundsjuk på centralbankirer i dag.

När den ekonomiska aktiviteten går ner påverkas hela samhället, investeringsviljan, konsumtionen och så även bankerna, säger Torgeby.

Vi är också beroende av att människor handlar, köper och betalar sina räkningar och där har vi ju en direkt koppling.

Tidigt att sia om sparräntan

SEB har nyligen höjt räntan på så kallade placeringskonton till 0,5 procent om pengarna binds upp i sex månader. Binder man i tre månader får man en ränta på 0,25 procent.

Det är däremot för tidigt att säga om det även kan bli tal om positiva räntor på transaktionskonton och vanliga sparkonton, säger Torgeby.

Tittar man tillbaka så hade vi positiva räntor först när vi hade låneräntor på 3 eller 4 procent. Det kommer marknaden att diktera, det är väldigt tidigt att sia om det här.

Risk för ändrade krav på nya låntagare

Hittills har SEB valt att inte göra några förändringar vad gäller kraven på nya låntagare, säger Torgeby.

Klarar du 6 procents ränta så kan du ta det lån du vill eller det vi rekommenderar, fortsätter han.

Vi hoppas ju att vi har tagit väl höjd för ett rätt annorlunda scenario än vad vi ser i dag, även till det värre, utan att behöva göra några förändringar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.