Sefs uppmaning: Stanna hemma i vinter

Stanna hemma, åk inte på träningsläger utomlands. Det är uppmaningen till fotbollens elitklubbar. Sedan tidigare har herrlandslaget ställt in sin januariturné. Arkivbild.
Stanna hemma, åk inte på träningsläger utomlands. Det är uppmaningen till fotbollens elitklubbar. Sedan tidigare har herrlandslaget ställt in sin januariturné. Arkivbild.
FotbollTT

En vecka på Kanarieöarna med klubbkompisarna eller en vistelse i Portugal, Cypern eller USA med bra väder och fina träningsförhållanden.

Vintertid drar vanligtvis de allsvenska klubbarna på tränings- och matchläger.

Men inte i år.

Elitfotbollens intresseorganisation, Sef, uppmaning är att stanna hemma.

Annons

Annons

Annons

Annons

Föreningen svensk elitfotboll, Sef, jobbar intensivt för att hålla elitfotbollen så smittsäker som möjligt. Då vill man inte hamna i ett läge där trovärdigheten ifrågasätts.

Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, säger till Aftonbladet :

Vi avråder klubbarna att åka utomlands med tanke på det rådande pandemiläget, hellre söka inhemska lösningar där vi kan agera under våra protokoll. Men vi bestämmer inte, vi kan bara avråda.

"Av största värde"

Aftonbladet har tagit del av den uppmaning som skickades ut till klubbarna i slutet av förra veckan.

Där skriver Sef:

"Med tanke på det gällande smittläget för covid-19 i Sverige och världen och den aktuella samhällsdebatten så är det viktigt att ni klubbar funderar på hur ni gör med årets träningsläger inför säsongstarten. Utifrån myndigheternas rekommendationer och riktlinjer så avråder Sef från resor i nuläget och förordar i stället att klubbarna hittar alternativ på hemmaplan, i era lokala samhällen. Elitfotbollen har visat stort ansvar under hela pandemin och ska vi fortsätta vara en trovärdig spelare i debatten så är det av största värde att vi fortsätter vara goda förebilder för samhället."

Förra året befann sig 15 av allsvenskans 16 klubbar på match- och träningsläger i olika länder.

Annons

Annons

Avbokat läger

Nu ser det ut som att de allra flesta stannar hemma på grund av pandemin och dess medicinska, praktiska och moraliska konsekvenser.

Vi ställer in på grund av det rådande covidläget, säger Peter Hunt, ordförande i IFK Norrköping till Aftonbladet.

Norrköping hade planerat att åka till Algarvekusten. Så även Hammarby som också bokat av.

Nej, det blir inget läger för oss, säger sportchefen Jesper Jansson till Aftonbladet.

AIK, Djurgården, Häcken, IFK Göteborg och Östersund är andra klubbar som gjort klart att man avstår från icke nödvändigt resande.

Svenska mästarklubben Malmö FF meddelade under dagen att man väljer bort träningsläger utomlands.

Vi kommer inte att åka nu i januari-februari som vi brukar, säger sportchefen Daniel Andersson till Aftonbladet.

Fotbollslandslaget bestämde tidigt att ställa in den årliga januariturnén, som de senaste åren förlagts till Qatar eller Förenade arabemiraten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons