A-
A+

Seger för danska "En runda till" på Oscarsgalan

Regissören Thomas Vinterberg med Oscarsstatyetten för 'En runda till'.
Regissören Thomas Vinterberg med Oscarsstatyetten för "En runda till".
FilmTT

Efter en framgångsrik runda på prisgalor världen över fick danska "En runda till"-gänget ännu en anledning att korka upp.

På Oscarsgalan höll regissören Thomas Vinterberg ett känslosamt tacktal till sin dotter Ida, som avled strax före inspelningen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Oscarsbelönade 'En runda till'. Pressbild.
Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Oscarsbelönade "En runda till". Pressbild.

Konkurrensen var tuff i kategorin Bästa internationella film – men dramakomedin "En runda till" drog det längsta strået och regissören Thomas Vinterberg fick hålla ett långt och känslosamt tacktal.

Det här är större än något jag har kunna föreställa mig, förutom att jag alltid har föreställt mig det här, sade han från podiet i Union Station i Los Angeles.
Jag har förberett tacktal sedan jag var fem år – på tågstationer, i skolan, på toaletten – och nu är jag här.

Dog i bilolycka

Vinterberg fortsatte sedan med att hylla sin 19-åriga dotter Ida som omkom i en bilolycka precis när inspelningen av "En runda till" hade satt i gång.

Hon skulle ha haft rollen som dotter till Mads Mikkelsens rollfigur. Men fyra dagar efter det att inspelningen hade börjat fick Thomas Vinterberg beskedet om att hon hade omkommit i en bilolycka. Hennes mor och hon var i Frankrike och bilen som de färdades i blev påkörd av en lastbil. Ida avled omedelbart, medan hennes mor klarade sig hyfsat väl.

Thomas Vinterbergs första tanke var givetvis att lägga ner filmarbetet, har han tidigare sagt till TT. Men psykologer han talade med menade att det skulle vara bra för honom att fortsätta och filmen blev en hyllning till Ida.

Hon finns med i varenda filmruta. Det fanns dagar då jag inte klarade av att jobba. Då ryckte min vän och manusmedförfattare Tobias Lindholm in. Och mina skådespelare gjorde sitt bästa för att backa upp sin regissör, sade Vinterberg till TT i samma intervju.

Annons

Annons

Inspelad i Västra Götaland

"En runda till" är en dansk-svensk samproduktion, till stora delar inspelad in i Västra Götaland med ett stort västsvenskt filmteam.

"Jag vill rikta ett stort tack till Thomas Vinterberg, skådespelarna, producenterna Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing samt Lizette Jonjic och så förstås hela filmteamet. Ni har gjort en strålande insats som nu alla filmälskare världen runt känner till", säger Film i västs produktionschef Kristina Börjeson i ett pressmeddelande.

Norsk promilleteori

Dramakomedin handlar om fyra vänner som börjar experimentera med alkohol. Den så kallade promilleteorin i filmen, som grundar sig på den norske psykiatrikern Finn Skårderuds tankar, påstår att människan är född med en halv promille för lite i blodet och vännerna börjar dricka varje dag. Trots att experimentet får tragiska följder i filmen tycker huvudrollsinnehavaren Mads Mikkelsen att tankarna har ett korn av sanning.

Teorin är sann. Efter ett par glas vin sker något med dig, du blir modigare. Men tar du mer blir det problem. Två flaskor är en annan sak än två glas. Filmen har inte ändrat min syn på alkohol, har han sagt i en tidigare intervju med TT.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel promillehalt i promilleteorin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr