A-
A+

Seger kan ha gjort sitt sista mästerskap

Sveriges landslagskapten Caroline Seger med bandage efter en krock med en motståndare under 1–1-matchen mot Italien i Malmö.
Sveriges landslagskapten Caroline Seger med bandage efter en krock med en motståndare under 1–1-matchen mot Italien i Malmö.
FotbollTT

Missar Sverige OS i Paris har landslagskaptenen Caroline Seger troligen gjort sitt sista fotbollsmästerskap.

Eller satsar 38-åringen mot EM 2025?

Nej, det tror jag inte, säger Seger.

När Sverige tog VM-brons i somras i Nya Zeeland och Australien aviserade landslagskaptenen Caroline Seger att hon nöjer sig efter fem världsmästerskap.

Nu är det även en stor risk att OS i Tokyo 2021 blir hennes fjärde och sista OS. Efter 1–1 hemma mot Italien i Malmö är chansen att Sverige når de olympiska spelen i Paris till sommaren minimal. Blågult har det inte längre i egna händer.

Det är jättetråkigt. Det är en situation som vi aldrig har varit i, att vi aldrig har tagit oss till ett mästerskap, säger Caroline Seger efter den oavgjorda matchen på Eleda stadion.

"Mår ganska bra"

Hon mötte journalisterna med ett bandage kring huvudet efter en kollision i en nickduell med en italienska efter en dryg timme.

Det ser nog värre ut än vad det är. Jag kommer bara ihåg att jag ligger ner på marken, jag vet inte vad som hände. Jag mår ganska bra. Lite öm och lite huvudvärk, men det är okej.

Världsmästaren Spanien leder nu gruppen med maximala tolv poäng – fem poäng före tvåan Sverige. Det är sex poäng kvar att spela om, men ska gruppavslutningen mot Spanien i Malaga den 5 december gälla något krävs det att spanjorskorna tappar poäng i nästa omgång hemma mot Italien.

Det är en tuff grupp och då är det måstematcher. Vi har världsmästaren i gruppen som ligger där de gör av en anledning. Vi visste när vi gick in i detta kval att vi behövde vinna alla matcher mer eller mindre, säger Caroline Seger, som mot Italien gjorde sin 240:e landskamp.

Det finns endast tolv platser i damernas OS-turnering – att jämföra med 16 för herrarna. Seger ser gärna en utökning av antalet platser. Endast tre av dem går till europeiska landslag.

Det har varit prat om det länge och man har försökt att få till det, men det går långsamt det beslutet. Det är synd, för jag tror att det hade lätt kunnat vara åtminstone fyra lag till, säger 38-åringen.

"Blir också tuffare"

Tidigare har VM-placeringar avgjort vilka landslag som når OS, men nu avgörs det via A-grupperna i Nations League och ett slutspel nästa år med semifinaler och final. En europeisk plats tillfaller värdnationen Frankrike.

Det blir också tuffare. I VM blev vi trea och normalt sett hade vi tagit en OS-plats då, men till och med nu hade vi inte gjort det med det gamla sättet, säger Caroline Seger.

Med det gamla kvalsystemet hade de två kvarvarande OS-platserna tillfallit VM-segraren Spanien och motståndaren England, men de båda finallagen får liksom Sverige försöka kvala in till OS via Nations League.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.