A-
A+

Sembrant får kalla kårar av stjärnsmällarna

Linda Sembrant har tränat för fullt de senaste dagarna.
Linda Sembrant har tränat för fullt de senaste dagarna.
FotbollChester, TT:s utsände

Linda Sembrant är redo för spel i fotbolls-EM. Andra har det inte lika muntert.

Den svenska mittbacksveteranen har med fasa sett hur flera av mästerskapets stjärnor linkat av med knäskador.

Jag ryser. På en sekund förändras allt, säger Sembrant inför söndagens gruppspelsavslutning mot Portugal.

Annons

Annons

Sembrant vet alltför väl vad ett sargat knä kan innebära. Förra våren skadade hon både korsband och menisk i sitt högerknä och missade därför resten av fotbollsåret, inklusive OS i Tokyo.

I februari var hon tillbaka i spel med klubblaget Juventus och efter comebacken fick hon också en plats i Peter Gerhardssons EM-trupp. Efter att ha inlett mästerskapet småskadad – 35-åringen har framför allt haft problem med en vad – är hon nu redo för spel i den viktiga sista gruppspelsmatchen mot Portugal i Leigh på söndag.

Det är klart att det har varit en frustration att inte ha kunnat vara med under stora delar av förläget. Men det har bara varit att gilla läget och jobba dag för dag för att bli bättre och komma tillbaka i träning, säger Sembrant.
Jag mår bra och har tränat på nu under veckan. Kroppen känns bra och jag känner ingenting av skavankerna jag har haft.

Ingen träning

TT: Är du redo för en hel match?

Det är svårt att svara på. Men fysiskt sett känns det bättre dag för dag. När man har sådana här små skavanker så tränar man nästan mer och trycker på och kör. Så vi har kört väldigt hårt och väldigt mycket.

På fredagen tränade hon inte, men det var helt i sin ordning. Två dagar före den avgörande sista gruppspelsmatchen mot Portugal fick de svenska spelarna ledigt, och Sembrant känner sig helt redo trots att hon inte har spelat match på länge.

Jag har tittat tillbaka på min skadehistorik. När jag kom tillbaka till Juventus så började jag spela 90 minuter vecka efter vecka väldigt snabbt. Så jag har det i mig. Det känns ändå bra.

Samtidigt som Sembrant kämpat sig tillbaka från sitt skadehelvete, har hon under EM tvingats se andra spelare kastas in i den sorg hon känner alltför väl.

Annons

Annons

Många knäskador

Spanska världsstjärnan Alexia Putellas drog av korsbandet på en träning redan före premiären, Nordirlands Simone Magills EM tog slut efter en knäskada i första matchen mot Norge och Frankrikes anfallsess Marie-Antoinette Katoto klev av torsdagens match mot Island redan i den 17:e minuten.

Det franska fotbollsförbundet har meddelat att hon missar resten av EM. Varje sådan situation får kalla kårar att löpa längs Sembrants ryggrad.

Jag ryser. Varje gång det kommer en sådan så ryser man och lider otroligt mycket med dem … nu ryser jag igen bara genom att säga det. Det är väldigt tufft, säger Linda Sembrant.
På en sekund förändras allt och du vet att du är borta från fotbollen utan tvekan i nästan ett år. Det är en lång väg att gå och ett hårt jäkla jobb. Så man lider otroligt mycket med dem när man ser det. Det finns aldrig någon bra tajmning för sådant här, men jag lider såklart otroligt mycket när det händer under ett mästerskap.

Det svenska laget har klarat sig utan allvarliga skador hittills, och nu verkar också alla mindre krämpor vara ett minne blott. Stina Blackstenius (lårkänning) startade mot Schweiz och bör nu vara redo för 90 minuter, Sofia Jakobsson, som klev av torsdagens träning efter en smäll mot knäet, ska också vara okej, och Jonna Andersson (känning i vaden) ger även hon klartecken till Portugalmatchen.

Jag hade en full träning i går (torsdag) så jag känner mig redo, säger Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.