A-
A+

Senaten stoppar Kapitoliumkommission

Senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, efter fredagens omröstning.
Senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, efter fredagens omröstning.
USATT

Det var inte oväntat, men nu är det klubbat.

Republikanerna stoppar en kommission om den dödliga stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium i januari.

Annons

Annons

Det blir ingen kongresstödd, oberoende, partiöverskridande kommission om vad som egentligen hände den 6 januari, när Trumpsupportrar stormade den amerikanska kongressbyggnaden.

Förslaget röstades tidigare i veckan igenom i det demokratstyrda representanthuset, men när det togs upp för votering i senaten fick det 54 röster för och 35 mot. Det är sex röster mindre än vad som krävts för att kommissionen skulle kunna bli verklighet.

Vi vet alla vad som pågår här. Republikanerna i senaten valde att försvara den stora lögnen eftersom de fruktar att allt som kan göra Donald Trump sur kan hota dem politiskt, sade demokraternas senatsledare Chuck Schumer till medierna efter omröstningen.

"Ger inte mer information"

Bara sex republikaner röstade för kommissionen, och de uttryckte besvikelse över sina partikamrater.

Att fatta ett beslut för ett kortsiktigt politiskt mål, på bekostnad av att förstå och erkänna vad vi alla såg den 6 januari ... Jag tror att vi kommer behöva titta på det med kritiska ögon, säger Alaskasenatorn Lisa Murkowski enligt The Washington Post.

Att förslaget inte skulle gå igenom var väntat. I representanthuset kunde republikanerna inte stoppa förslaget, men i senaten hade minoritetsledaren Mitch McConnell makt att se till att tillräcklig många partimedlemmar röstade mot det.

Det här är en rent politiskt motiverad sak som inte kommer att ge oss mer information om vad som hände, sade McConnell enligt Politico tidigare i veckan.

Annons

Annons

"Allt det handlar om?"

Enligt sajten har han till övriga republikanska senatorer sagt att en kommission bara kan förstöra för Republikanerna vid nästa års mellanårsval.

Är det verkligen det här det ska handla om, att hela tiden bara sikta på att vinna nästa val, frågade Murkowski efter omröstningen.

Fem människor miste livet i samband med Kapitoliumattacken. Justitiedepartementet, som också utreder stormningen, har åtalat över 400 personer för olika brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!