Senior aktivist åter gripen i oroligt Belarus

En polis försöker rycka den vit-röd-vita oppositionsflaggan ur 73-åriga Nina Bahinskaja händer underprotester i Minsk i Belarus på lördagen. Bahinskaja uppges sedan ha gripits.
En polis försöker rycka den vit-röd-vita oppositionsflaggan ur 73-åriga Nina Bahinskaja händer underprotester i Minsk i Belarus på lördagen. Bahinskaja uppges sedan ha gripits.
BelarusTT-Reuters

Säkerhetsstyrkor i Belarus har återigen gripit demonstranter i huvudstaden Minsk. Men protesterna mot Aleksandr Lukasjenko, som de anklagar för att ha fuskat sig till presidentposten i valet den 9 augusti, fortsätter.

Annons

Annons

Enligt videoinspelningar som lagts ut på sociala medier är en av de gripna Nina Bahinskaja, en 73-årig geolog som har deltagit i protestyttringar i landet under många år.

Nina Bahinskaja greps också förra helgen men släpptes senare, enligt människorättsorganisationen Vjasna, som försöker hålla reda på vilka som gripits och vad som hänt med dem.

Vår president är Sveta, skanderade en grupp kvinnor innan de bryskt fördes i väg av kravallpolis

Sveta syftar på oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja som för närvarande befinner sig i exil av rädsla för att utsättas för repressalier av maktapparaten runt Lukasjenko.

Flera av demonstranterna, inklusive Nina Bahinskaja, har under protesterna burit på oppositionens vit-röd-vita flagga som är den flagga som blev landets efter frigörelsen från Sovjetunionen 1991. Fyra år senare när Lukasjenko tog makten skrotades den vit-röd-vita flaggan.

Belarus 66-årige president Aleksandr Lukasjenko brukar kallas Europas sista diktator. I onsdags överraskade han omvärlden och medborgarna i Belarus när han plötsligt lät sig sväras in för en ny mandatperiod som landets president.

Efter presidentvalet i augusti utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons