A-
A+

"Ser en gradvis förbättring i världsekonomin"

Johan Forssell, Investors vd. Arkivbild.
Johan Forssell, Investors vd. Arkivbild.
EkonomiTT

En tillväxt på 19 procent under första kvartalet – det går riktigt bra för Wallenbergsfärens maktbolag Investor, som äger aktier i bolag som ABB, Astra Zeneca och Ericsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Investors substansvärde uppgick den 31 mars till 636 miljarder kronor, eller 831 kronor per aktie. Tillväxten har varit 19 procent under årets första tre månader.

Vi ser en gradvis förbättring nu i världsekonomin, driven av massiva stimulanser runtom i världen och vaccinutrullningen, säger vd Johan Forssell.

Men det finns också risker förklarar han, som att leveranskedjorna knakar, och flaskhalsproblem som exempelvis bristen på halvledare.

Man ska också vara ödmjuk inför att pandemin inte är över än, säger han.

Under första kvartalet innebär det en ökning av substansvärdet med 89,9 miljarder kronor, eller 16 procent.

Låga räntor spelar in

Att Investor har blivit rikare beror bland annat på att börsen har gått upp. Frågan är vad som händer om det kommer en vändning.

Den starka utvecklingen på börsen beror delvis på att företagen har hanterat pandemin på ett bra sätt, men vi ska inte heller sticka under stol med att ultralåga räntor spelar in. Om räntorna stiger så kan det finnas en risk för en sättning.
För oss är det viktigt att vara förberedda på det. När det smäller till kan det också skapas möjligheter.

Investor, vars verksamhet är att äga aktier i bolag inom exempelvis teknik, verkstad och medicin, har bland annat aktier i svenska bolag som Electrolux, Atlas Copco och Saab.

Annons

Annons

"Viktigt med stöd"

Under pandemin har svenska företag fått både individuella stöd, som exempelvis permitteringsstöd, och generella stöd, som tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och statligt ansvar för sjuklöner.

TT: Hur ser ni på sådant som bonusar till ledningar och aktieutdelning till ägare då företag samtidigt får stöd?

Det har varit viktigt med stöd, det var kloka åtgärder som handlar om att staten tillsammans med företagen gör det möjligt för anställda att jobba kvar. Bonusar tycker vi är en fråga för respektive styrelse i bolagen. Utdelningar är en väldigt viktig del av samhällsekonomin, det handlar om att överskottskapital i lönsamma bolag ska investeras i andra verksamheter.

Hållbarhet "en affärsfråga"

Johan Forssell skriver en hel del om hållbarhet i sin kvartalsrapport. Han berättar att bolagen som Investor äger nu har hållbarhet som det absolut högst prioriterade området. Han har tillsammans med Investors ordförande pratat med alla bolagens vd:ar och ordföranden nu i år, berättar han, och satt tryck på att bolagen ska ställa om.

Det är glädjande att se deras ambition, och också glädjande att verkligen se att det ska ske inom deras affärer, i businessen. Hållbarhet är en affärsfråga.

Men hållbarhet är så mycket. Mänskliga rättigheter, till exempel.

TT: Hur ser ni på Sveriges, och era bolags, handel med Kina som kritiseras för att bryta mot mänskliga rättigheter?

Det är en komplex fråga. Sverige är ett litet land. För oss är det väldigt viktigt att ha bra relationer med många länder. Sverige är beroende av öppenhet och frihandel.
Vårt fokus för våra bolag är att de ska utvecklas starkt även i Kina. För Astra Zeneca, Atlas Copco och Mölnlycke är det viktigt. Mitt fokus är att driva affärer.

Säljer hotellinnehav

Under måndagen berättade Investor lite överraskande att bolaget nu säljer sitt innehav i anrika Grand Hotel som varit Investor-ägt i årtionden. Hotellverksamheten passar inte in i Investor, var förklaringen. Kanske kan man undra om det har med raset för hotellen under pandemin att göra. Men så är det inte alls, försäkrar Johan Forssell.

Vi fokuserar på andra segment, som verkstad och avancerad teknik. Vårt fokus nu är att hitta andra investeringar, och vi har hittat ett bra nytt hem för Grand, säger Johan Forssell.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr