A-
A+

Sex av tio vargar har skjutits på sex dagar

Sammanlagt får 75 vargar skjutas i fem län i Mellansverige. Arkivbild.
Sammanlagt får 75 vargar skjutas i fem län i Mellansverige. Arkivbild.
JaktTT

Årets rekordstora vargjakt närmar sig redan upploppet. Under jaktens sjätte dag sköts ytterligare tio vargar, vilket innebär att jägarna nu fällt totalt 46 av de 75 tilldelade djuren.

Annons

Annons

Licensjakten får bedrivas i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Västmanlands och Örebro län och får pågå som längst till och med den 15 februari.

Jakten började i måndags och redan nu har alltså sex av tio tilldelade vargar fällts, enligt siffrorna som sammanställs av Svensk Jakt. Enligt tidningen beror det på goda väderförhållanden och kompetenta jägare.

Totalt ingår tolv revir i jakten. I Skacksjön i Värmland, Grecken i Örebro län, i Kockohonka, som delas mellan Värmland och Norge, samt i Venabäcken i Västmanland är nu jakten avlyst eftersom kvoten på sex vargar vardera är fylld.

I Flatmossens revir i Värmland har länsstyrelsen tillfälligt stoppat jakten eftersom man vill dna-testa de två vargar som fällts där.

Enligt Naturvårdsverkets statistik har antalet vargar ökat sedan slutet av 1990-talet. Dagens antal på 460 stycken är det högsta som noterats sedan inventeringarna startade, följt av säsongen 2014/2015 då antalet uppskattades till 415 vargar.

Målet med jakten är att tömma vissa utpekade revir.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.