Sex personer åtalas för attack mot Tokyo-OS

OS i Tokyo har varit under attack. Arkivbild.
OS i Tokyo har varit under attack. Arkivbild.
OlympisktTT-Reuters

Sex ryska underrättelseagenter åtalas i USA. De misstänks för cyberattacker mot bland annat OS och Paralympics i Tokyo.

Annons

Annons

Den ryska underrättelsetjänsten GRU misstänks ligga bakom en rad uppmärksammade attacker mot utländska mål. De åtalade ryssarna misstänks för cyberattacker i syfte att bland annat påverka utländska val och förstöra andra länders infrastruktur, meddelar det amerikanska justitiedepartementet.

Enligt åtalet har de sex misstänkta ryska underrättelseagenterna genom dataintrång "haft för avsikt att stödja den ryska regeringens strävan att underminera, utöva hämnd mot eller på annat sätt destabilisera" Ukraina, Georgien, valen i Frankrike samt vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea 2018, skriver ABC News .

Enligt Reuters har attacker också riktats mot OS i Tokyo, som skulle ha arrangerats i sommar men som på grund av coronapandemin flyttats till 2021, och mot Paralympics.

Attackerna mot Tokyo-OS är de senaste i en rad av hackerattacker mot internationella idrottsorganisationer genomförda av Ryssland efter dopingskandalen för fem år sedan som gjorde att landet inte fick medverka i OS 2018. Ryssland får dessutom inte delta i OS i Tokyo efter att Internationella antidopningsorganisationen Wada i december stängde av rysk idrott i fyra år på grund av dopning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons