A-
A+

Sexbrott mot barn – förövarna ofta andra unga

Många barn utsätts för sexuella övergrepp på sociala medier. Arkivbild.
Många barn utsätts för sexuella övergrepp på sociala medier. Arkivbild.
BrottTT

Tioåringar som får ta emot oönskade nakenbilder, erbjudanden om pengar i utbyte mot avklädda bilder och hot om våld för att förmå barn att visa sig nakna. Många unga vittnar i barnrättsorganisationen Ecpats nya undersökning om att de utsätts för sexualbrott – inte sällan av andra barn.

Annons

Annons

I en nysläppt rapport sammanfattas resultaten från undersökningen. Av de sammanlagt 12 853 barn som besvarat minst en del i enkäten svarade närmare 1 500 på fördjupande frågor om vilken typ av brott de utsatts för.

Antalet barn och unga som har blivit utsatta förvånade oss. Nästan 90 procent av alla flickor har fått en oönskad nakenbild och 53 procent av pojkarna. Det är oerhört höga siffror, säger Sophie Josephson, barnrättsrådgivare på Ecpat, med hänvisning till dem som besvarat fördjupningsfrågorna.

Sälja nakenbilder

Av de svarande uppger 44 procent av flickorna och 13 procent av pojkarna att de utsatts för hot eller utpressning för att få dem att skicka nakenbilder. Nästan var fjärde flicka, 23 procent, uppger sig ha utsatts för spridning av nakenbilder, och 57 procent att de blivit tillfrågade om att sälja nakenbilder. Motsvarande andel bland pojkar är 16 respektive 21 procent.

Tre procent av flickorna och fyra procent av pojkarna uppger att de har sålt sex.

Det är andra året i rad som Ecpat samlar in vittnesmål om ungas utsatthet på nätet genom undersökningen "Allt som inte är ett ja är ett nej". Undersökningen genomfördes på sociala medieplattformarna Snapchat och Instagram under sex dagar innan den stängdes på grund av det höga trycket.

Intresset för att prata om de här frågorna och dela med sig av sina upplevelser är enormt stort bland barn och unga, säger Sophie Josephson.

Annons

Annons

Barn utsätter barn

Enkätsvaren sätter också fingret på föreställningen om den typiske gärningsmannen som en vuxen man. I själva verket visar undersökningen att det är betydligt vanligare att barn utsätter andra barn för brott.

Det kan vara en partner eller ett äldre barn som en kanske ser upp till och som utnyttjar att en vill ha deras uppmärksamhet. Många förstår inte att det är ett brott om inte den som utsatt dem är vuxen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.