A-
A+

Shekarabi: Lägg undan prestigen

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill ha ett brett samarbete om pensionerna, men inte till vilket pris som helst. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill ha ett brett samarbete om pensionerna, men inte till vilket pris som helst. Arkivbild.
EkonomiTT

Vi vill ha kvar pensionsgruppen, men inte till priset av att pensionerna inte höjs, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Pensioner har blivit en valfråga, där två förslag ställs mot varandra.

Annons

Annons

Ända sedan pensionsöverenskommelsen 1994 har pensionerna hanterats av den så kallade pensionsgruppen, som består av Socialdemokraterna, Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Utanför gruppen står Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Tanken bakom denna ordning är att pensioner är långsiktiga och därför inte ska bli föremål för flyktiga löften och snabba infall. "För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga fem partier står bakom förändringen", står det i regeringens beskrivning av pensionsgruppens arbete.

Men nu har plötsligt pensionerna blivit superheta. Två olika pensionsförslag står emot varandra, ett från regeringen och Vänsterpartiet, och ett från oppositionspartierna M, SD, KD och L. Regeringsförslaget siktar enbart på de fattigaste, medan oppositionens förslag är lite bredare.

Pengar från statskassan

Under flera år har en översyn av pensionssystemet och pensionsavgifterna efterfrågats. Men hittills har inget skett. I stället förs nu pengar från statskassan över till de sämst ställda pensionärerna, trots att systemet inte var tänkt att fungera så.

Frågan är hur det står till med pensionsgruppen och enigheten när de olika förslagen om höjda pensioner kommer från partierna som ingår i gruppen.

Vi vill höja pensionsavgiften, det är ingen hemlighet. Men vi har inte fått de andra partierna med oss. Därför har vi valt andra vägar nu, säger Ardalan Shekarabi som är ordförande i pensionsgruppen.

Annons

Annons

Tvärpolitiskt samarbete

Han förklarar att S fokus nu är här och nu. Människor med låga pensioner måste få en höjning, särskilt nu när priserna på allt rusar.

TT: Är du beredd att lägga ned pensionsgruppen?

Vi ser behov av långsiktigt samarbete tvärpolitiskt, som faktiskt levererar. Men hittills har pensionsgruppen inte enats. Vi vill ha pensionsgruppen kvar, men inte till priset av att pensionerna inte höjs.

Han vädjar till de andra partierna som ingår i gruppen om samarbete framöver. Han vill se över pensionssystemet och avgifterna som betalas in, och att olika tillägg arbetas in i själva systemet.

Lägg undan prestigen, säger Ardalan Shekarabi.

TT har sökt Moderaterna för en kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.