SHL-guide: Bryter Färjestad guldtorkan?

Ska Färjestad och Victor Ejdsell, till vänster, bryta guldtorkan? Laget är i alla fall guldfavorit tillsammans med Luleå – och lagen möts direkt i SHL-premiären. Arkivbild.
Ska Färjestad och Victor Ejdsell, till vänster, bryta guldtorkan? Laget är i alla fall guldfavorit tillsammans med Luleå – och lagen möts direkt i SHL-premiären. Arkivbild.
IshockeyTT

I dag släpps pucken till en ny SHL-säsong.

Coronapandemin har så klart dominerat försnacket då den påverkar alla klubbar på många sätt.

Men säsongen bjuder också på profilstarka hemvändare, heta talanger, hockeyjättar med guldtorka och ett nytt serieupplägg.

Annons

Annons

Premiärdagens matcher

Leksand–Skellefteå (15.15), Frölunda–HV71 (15.15), Luleå–Färjestad (18.00), Rögle–Linköping (18.00).

Nytt seriesystem

Nu sjösätts det nya serieupplägg som utredaren Ola Lundberg föreslog hösten 2018. Det innebär att för första gången sedan 1986 åker ett lag ur SHL direkt utan kvalchans mot lag från underliggande serie. Visserligen väntar ett kval nu också – eller playout som det kallas – mellan 13:e och 14:e lag i SHL och där förloraren degraderas. De senaste åren, förutom förra säsongen när kvalet ställdes in, har de två sista lagen i SHL spelat kval mot två allsvenska lag.

I övrigt är det sig likt med tio lag till slutspel, de sex första direkt till kvartsfinal och de fyra efterföljande till åttondelsfinal.

Hetaste hemvändarna

Det dräller av profiler som är tillbaka i sina gamla klubbar. Växjö fick hem ett par – dubble guldhjälten Robert Rosén, 33, återvänder från KHL och backen Joel Persson, 26, SM-guld 2018, från NHL/AHL. Trollgubben Linus Klasen, 34, återvänder till Luleå från Schweiz och jagar sitt första guld. Målvaktsässet Jhonas Enroth, 32, VM-guldvinnare 2013, är tillbaka i Örebro från KHL och Färjestad har fått tillbaka finländske backklippan Jesse Virtanen, 29, från samma liga.

Talangerna

Eftersom NHL-draften hålls först i oktober får vi fortsätta att njuta av Alexander Holtz, Djurgården, och Lucas Raymond, Frölunda, den här säsongen. Så är det i alla fall sagt på förhand. NHL ska inte kunna plocka de talanger som draftas i år eftersom säsongen redan är i gång i Sverige. De två 18-åriga JVM-spelarna gjorde avtryck redan i fjol med Holtz som den främste, 9 mål och 16 poäng. Fyra 17-åringar finns också i SHL-trupperna: backarna Simon Edvinsson, Frölunda, och Anton Olsson, Malmö, målvakten Jesper Wallstedt, Luleå, och forwarden William Eklund, Djurgården. De två förstnämnda är födda 2003, de två andra 2002.

Favoriterna

På upptaktsträffen i början av veckan fick Färjestad och Luleå tränarnas guldtips med fyra röster vardera. Inget annat lag fick mer än en röst. De två lagen sticker ut då också de flesta andra hockeykännare inom media tippar de två som guldfavoriter – och så möts de direkt i premiären. Frölunda och HV71 lyfts av många fram som utmanare.

Vart tog gulden vägen?

Den svenska hockeykartan har till viss del ritats om de senaste åren. Av de tre mest framgångsrika klubbarna genom tiderna – Djurgården 16 SM-guld, Brynäs 13 och Färjestad 9 – är Brynäs den senaste ur trion som tog SM-guld. Det var 2012, för åtta år sedan. Året före vann Färjestad sitt senaste guld och Djurgården har inte stått högst upp sedan 2001.

Senaste SM-guldvinnarna

2019: Frölunda, 2018: Växjö, 2017: HV71, 2016: Frölunda, 2015: Växjö. Slutspelet förra säsongen ställdes in på grund av coronapandemin.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons