SHL-profiler utan jobb: "Man stämplar"

Oscar Sundh är en av många hockeystjärnor som går arbetslös. Arkivbild.
Oscar Sundh är en av många hockeystjärnor som går arbetslös. Arkivbild.
IshockeyTT

Han har spelat över 700 matcher i SHL och vunnit två SM-guld.

Meriterna till trots – nu är förre HV-profilen Oscar Sundh, 33, en av många arbetslösa hockeystjärnor i coronakrisens spår.

Jag hoppas att det är någon annan som tror på mig och inte bara jag själv, säger Sundh som drömmer om utlandsspel.

Annons

Annons

Trots arbetslösheten tar det ett tag för TT att få fatt i Oscar Sundh via telefon. När han till slut ringer upp berättar han:

Vi har fått barn i dagarna, det blev en liten pojke. Det känns underbart.

Glädjen finns i familjen. Hockeyn har inte bjudit på lika mycket positivt de senaste månaderna – och han är inte ensam som drabbats.

I spåren av coronapandemin och det osäkra läget i världen går just nu 116 spelare som hade kontrakt i SHL och hockeyallsvenskan förra säsongen arbetslösa, enligt siffror från eliteprospects.com.

Värre än väntat

Att det skulle bli problem såg många redan i våras. Då sade agenten Martin Nilsson till TT:

Det är ingen nyhet för de flesta att det kanske kan dröja till juli när man inte har avtal, kanske i värsta fall i augusti.

Det blev ännu värre. För nu skriver vi september, SHL-premiären är en vecka bort och hockeyallsvenskan börjar den 2 oktober. Flera ligor i Europa har skjutit upp sina säsongsstarter.

För Oscar Sundh vars familj nu vuxit kunde läget vara bättre.

Man stämplar och så nallar man lite på sparkontot också. Min sambo jobbade ju också tills hon gick på föräldraledighet. Det går runt, men det är klart att ur den aspekten vore det så klart skönt med ett nytt kontrakt, säger han.

Annons

Annons

Sugen på utlandsjobb

Oscar Sundh försöker vara positiv och slå bort oron. Han har blickarna utomlands efter ett abrupt slut i HV71. Efter sammanlagt nio säsonger och två SM-guld i Jönköpingsklubben fanns det inte längre plats för honom. Den hårt arbetande och intensive forwarden var en av publikfavoriterna och skrev ett känslosamt öppet brev till supportrarna.

Alla vet ju att jag inte ville något hellre än att vara kvar, men att jag inte fick det. Så det beslutet var inte mitt. Jag har ändå gjort 16 år i SHL och allsvenskan så det jag är mest sugen på är att testa något utanför Sverige. Men jag stänger inga dörrar, säger han.

TT: Drömliga?

Tyskland hade varit kul, jag hade kunnat tänka mig NLB i Schweiz, Österrike och Finland kunde också vara roligt. Det är först och främst där vi kikar.

Oscar Sundh tränar med division 1-laget HC Dalen och gymmar på egen hand. Några planer på att lägga av finns inte. Han säger att han är revanschsugen efter en säsong i fjol där han bara producerade sex mål och elva poäng.

Jag tycker fortfarande hockey är väldigt, väldigt roligt och jag känner mig pigg i kroppen och motiverad. Jag har tränat bra hela sommaren. Jag känner mig otroligt revanschsugen och vet vilken nivå jag kan spela på, så jag hoppas att något lag är villigt att ge mig chansen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons