A-
A+

Sida: Rekordmånga behöver hjälp

Jemen är ett av många länder där många människor är i behov av humanitärt stöd för att överleva. Arkivbild.
Jemen är ett av många länder där många människor är i behov av humanitärt stöd för att överleva. Arkivbild.
BiståndTT

Allt fler människor i världen är i behov av humanitärt stöd och skydd, meddelar Sida.

"Situationen är oerhört tuff", säger Jakob Wernerman, chef för den humanitära enheten på biståndsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Annons

Annons

Behovet av stöd från andra för att överleva har ökat med 40 procent, från 168 miljoner människor i nöd under 2020 till 235 miljoner människor i år, enligt Sida.

En anledning till att läget har förvärrats är att fler drabbas av konflikt och naturkatastrofer i dag, lägg därtill coronapandemin. Redan utsatta människor har drabbats hårdast av den ökade arbetslösheten, matbristen och de stigande matpriserna.

"Situationen är oerhört tuff för de många redan utsatta. De som tvingats fly sina hem på grund av krig och konflikt, drabbats av naturkatastrofer och som inte har några resurser kvar för sin överlevnad, säger Wernerman.

Behovet av humanitärt stöd har ökat stadigt under många år, men finansieringen har inte hängt med. I fjol täcktes knappt hälften av FN:s appeller.

Något som emellertid ökar årligen är Sidas budget för humanitärt stöd. I år ska drygt 4,2 miljarder kronor fördelas. Pengarna ska gå till 33 kriser världen över.

"I år kan vi tack vare en rekordstor budget bistå de många drabbade med bland annat tillgång till mat, hälsa, vatten, skydd, nutrition och skolgång för barn", säger Jakob Wernerman.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr