A-
A+

Sidastöd till solel i Afrika

Sida ska stötta företag som vill bygga solcellsdrivna minisystem i Afrika. Arkivbild.
Sida ska stötta företag som vill bygga solcellsdrivna minisystem i Afrika. Arkivbild.
EkonomiTT

Solel i Afrika är ett sätt att hjälpa miljontals människor som inte är uppkopplade på nätet. Sida går in som lånegarant för företag som vill bygga lokala solcellsdrivna minisystem.

Annons

Annons

Pandemin har försvårat för småföretag som vill bygga solcellsdrivna hemmasystem för belysning, laddning av mobil och/eller små kraftstationer och lokala nät som kan ge el till en by. Företagen har helt enkelt fått svårare med finansiering och det är där Sida kommer in.

Biståndsmyndigheten ställer upp som garant för de långivare som stöttar dessa, ofta småföretag, som vill bygga elsystemen. Som mest, om alla projekt misslyckas och där inga lån betalas tillbaka, får svenska staten stå för cirka 90 miljoner kronor som lånegarant, enligt Sida.

Fonden, Social Investment Managers and Advisors (Sima), som förvaltar kapitalet har ett mål på att kunna låna ut närmare en halv miljard kronor. Planen är att kunna ge ett hundratal lån på belopp mellan 50 000 och 2,5 miljoner dollar i cirka 25 länder, mestadels i Afrika, söder om Sahara, enligt Sida.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!