A-
A+

Singapore avrättade man trots handikapp

En demonstrant protesterar inför avrättningen av malaysiern Nagaenthran K Dharmalingam i Singapore.
En demonstrant protesterar inför avrättningen av malaysiern Nagaenthran K Dharmalingam i Singapore.
SingaporeTT-AFP

En 34-årig malaysisk man med en intellektuell funktionsnedsättning har avrättats i Singapore efter en lång rättsprocess och trots en storm av internationell kritik.

Annons

Annons

Beskedet om avrättningen kommer från mannens syster.

Det är ofattbart att Singapore fullföljde avrättningen, trots internationella vädjanden om att skona hans liv, säger systern Sarmila Dharmalingam till AFP från hemlandet Malaysia.

Hennes bror Nagaenthran K Dharmalingam greps 2009 för att ha smugglat en liten mängd heroin in till Singapore. Eftersom han hade ett ovanligt lågt IQ beräknat till 69, vilket betecknas som en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, ansåg hans försvarare att han blev övertalad till att begå brottet.

Men myndigheterna anser att han visste vad han gjorde. Stadsstaten Singapores narkotikalagar är bland de strängaste i världen och 34-åringen gavs en obligatorisk dödsdom. Han skulle ha hängts i november förra året, men en sista överklagan som fick stort stöd från bland annat EU och den brittiska miljardären Richard Branson, lämnades in.

För en månad sedan avslogs den dock av Singapores högsta domstol, med motiveringen att den inte hade någon "faktamässig eller juridisk grund".

Singapore har inte verkställt några dödsstraff sedan 2019, men har flera dömda för narkotikabrott som står på tur.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.