Sirius säsong ser ut att räcka till... Europa?

Sirius Elias Andersson jublar efter sitt 1–0-mål.
Sirius Elias Andersson jublar efter sitt 1–0-mål.
FotbollTT

Sirius sågs som ett givet lag i bottenstriden inför säsongen. Det har blivit precis tvärtom. På måndagen tätade succélaget till striden om Europa Leagueplatserna genom tre poäng mot Falkenberg (2–1).

Klart man tänker lite på det där, det kittlar lite, det gör det, säger Siriusmittfältaren Elias Andersson.

Annons

Annons

Det var dock gästande Falkenberg som inledde matchen bäst då tabelljumbon skapade två heta chanser redan i tredje och fjärde minuten genom Karl Söderström och Peter Nsima men sedan tog Sirius över taktpinnen och med det numera strikt mallade men samtidigt så sevärda och kreativa spelet kom till slut 1–0 av Elias Andersson och 2–0 av Stefano Vecchia trots att Falkenberg tidvis spelade med sexbackslinje och gick all in på försvarsspelet i större delen av matchen:

Det hade vi väntat oss. Det är svårt att komma förbi sistalinjen mot dem men då gäller det att vända spelet och ha högt bolltempo så luckrar man upp det också. Och mycket tålamod, det måste man ha, analyserar Elias Andersson.

En tydligare spelidé

Att Falkenbergs Edi Sylisufaj till sist fick reducera efter lite Siriusslarv skapade nerv i slutminuterna men tre poäng blev det ändå för Uppsalalaget och förklaringen till årets succé stavas:

En tydligare spelidé än tidigare. Alla vet exakt vad vi ska göra och alla följer matchplanen till hundra procent. När ytterbackarna har boll så vet vi precis vad vi ska göra, när mittbackar har boll så vet vi också exakt vad vi ska göra och så vidare. Allt har varit mycket tydligare i år, säger Siriusmittfältaren om kombinationen av fasta mallar och kreativitet och tillägger:
Ibland kan det vara lättare att vara kreativ om man har en bra mall. Det är lite som att vara en bra kock, kan man grunderna i receptet så är det lättare att krydda anrättningen lite extra. Sedan har vi kreativa spelare som Stefano (Vecchia) och ”Sugi” (Yukiya Sugita) som kan hitta på lite på egen hand också, det kanske vi inte hade förra året heller, vi har en bra mix nu.

Annons

Annons

Gör fler mål

Elias Anderssons 1–0 mål, då han med kraft styrde in Yukiya Sugitas fina passning i 69:e minuten, var 24-åringens femte allsvenska mål i år. Det ska jämföras med de ett till två mål per år som han brukar göra:

Jag har fått spela mycket, har fått bra med förtroende och med förtroende så får man självförtroende och med självförtroende går allt så mycket lättare.

Måndagens seger innebär att Sirius nu bara har tre poäng upp till tvåan Häcken och trean Elfsborg på de två Europa Leagueplatserna:

TT: Hur känns tanken på Europaspel på Studenternas IP?

Det kittlar, absolut. Med våra fantastiska fans så hade det varit svårslaget!

Har ambitioner

TT: Å andra sidan så går ditt kontrakt ut sista november, om drygt två månader. Statusen där?

Det finns inte så mycket status just nu faktiskt. Det är inte så mycket prat, varken med Sirius eller något annat lag. Jag vill spela i en stor klubb som har stora, stora ambitioner för jag som fotbollsspelare har också stora ambitioner och vill komma jättehögt i min karriär, så vi får se.

TT: Sirius är en ganska liten klubb men börjar få stora ambitioner?

Ja, de har stora ambitioner, det gillar jag. De är fortfarande ett alternativ, absolut. 
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons