A-
A+

Sista danska minkarna grävs upp

Begravda minkar grävs upp i Nørre Felding vid danska Holstebro i maj.
Begravda minkar grävs upp i Nørre Felding vid danska Holstebro i maj.
DanmarkTT-Ritzau

Efter nästan två månaders makabert arbete tas de sista ruttnande minkarna på måndagen upp ur sina provisoriska massgravar. Därmed kommer totalt över 13 000 ton minkkadaver ha grävts upp för att köras till förbränning.

Annons

Annons

Fler än 15 miljoner danska minkar avlivades i höstas. Merparten gick direkt till förbränning – men eftersom anläggningarna inte klarade av anstormningen grävdes cirka fyra miljoner djur i stället ned på Jylland. Nu är arbetet med att föra minkarna till deras sista vila så gott som klart.

"Jag är väldigt glad över att uppgiften med att avlägsna de nedgrävda minkarna i Kølvrå och Nørre Felding nu är löst. De boende i de berörda områdena har behövt genomlida mycket och jag är lättad över att tidsplanen höll", säger livsmedelsminister Rasmus Prehn i ett pressmeddelande från myndigheten Fødevarestyrelsen.

Prehn tillägger att lukten från massgravarna – det varma sommarvädret till trots – var mindre trängande än fruktat. Uppgrävningen har beskrivits som "ganska oproblematisk" tack vare att minkarna ännu inte var helt upplösta – men det har inte varit billigt. Notan för uppgrävningarna har tidigare beräknats landa på motsvarande 109 miljoner svenska kronor.

Den i all hast beslutade masslakten föranleddes av oron för en muterad coronavariant som spreds bland arten. Cirka 15,4 miljoner minkar avlivades i Danmark i november 2020 efter ett beslut från landets regering.

Genom analyser av jordprover ska experter nu utreda om de ruttnande minkarna orsakat miljöproblem och huruvida det finns behov av åtgärder. Gravarna ska därefter täckas igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!