A-
A+

Sista öppnandet av förbundsdagen med Merkel

Angela Merkel på besöksplats i tyska Bundestag när parlamentet öppnade på tisdagen. Till höger om henne president Frank-Walter Steinmeier.
Angela Merkel på besöksplats i tyska Bundestag när parlamentet öppnade på tisdagen. Till höger om henne president Frank-Walter Steinmeier.
Tyskland

Den tyska förbundsdagen öppnade på tisdagen i Berlin för ett nytt riksdagsår. Men ceremonin fick en annorlunda prägel då det är kristdemokraten Angela Merkels sista som förbundskansler.

Annons

Annons

Merkel fanns på plats i riksdagshuset, trots att hon inte längre är ledamot av parlamentet, Bundestag, efter valet i september. I stället för den vanliga platsen i salen, fick hon sitta på besökarplats i riksdagshuset – trots att hon formellt fortfarande har titeln förbundskansler till dess att en ny regering tillträder.

På dagordningen stod valet av en ny talman för förbundsdagen som för närvarande har 736 ledamöter.

Till ny talman, efter kristdemokraten Wolfgang Schäuble, valdes socialdemokraten Bärbel Bas från Duisburg. Hon är den tredje kvinnan att leda Bundestag sedan 1949. I sitt första talmanstal sade Bas att hon ska verka för en ökad kvinnorepresentation i det tyska parlamentet.

Efter valet består parlamentets ledamöter av närmare 35 procent kvinnor, jämfört med drygt 31 procent efter förra valet, skriver tyska nyhetsbyrån DPA.

Regeringsförhandlingar pågår mellan Socialdemokraterna, De gröna och Liberalerna. Men för dagen var det Merkel som var huvudperson, trots att hon själv inte vill sticka ut. Efter 31 år som parlamentsledamot och nästan 16 år som förbundskansler, så var det Merkels dag i Bundestag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.