A-
A+

Sju filmtips inför Tempo-festivalen

'Men who sing' visas på Tempo dokumentärfestival. Pressbild.
"Men who sing" visas på Tempo dokumentärfestival. Pressbild.
FilmTT

Tempo dokumentärfestival är digital till följd av pandemin – och kan därmed ses från hela Sverige.

Men vad ska man egentligen titta på? Här är sju tips.

Annons

Annons

"Imads barndom": Efter två år i fångenskap hos IS befrias yazidiska Ghazala och hennes två små barn. Men fyraårige Imad är agressiv och intresserar sig för att stena kaniner och halshugga hundar. Filmskaparen Zahavi Sanjavi har följt familjen och Imads väg mot en mer normal barndom. Visas den 9 mars.

"Earth: Muted": Miljöthriller som följer tre odlare i södra Kina. En tredjedel av världens livsmedelsproduktion är beroende av pollinerande insekter – men de håller på att utrotas. De kinesiska myndigheternas rekommenderade besprutning leder till att bina dör, och några odlare väljer att gå emot rekommendationerna. Men motståndshandlingen får ett högt pris. Visas den 10 mars.

Sjungande män

"Men who sing" – I 70 år har Dylan Williams 90-åriga pappa sjungit i en manskör och sedan hans fru gick bort har kören blivit allt viktigare. Filmen följer männen och deras försök att värva nya medlemmar så att kören kan leva vidare. Visas den 11 mars.

"Det krokiga och det raka" – Filmaren Sven Blume skildrar sin morfars liv, arkitekten Carl Nyrén. Med hjälp av egna familjefilmer målar han upp bilden av den legendariske arkitekten, vars ledord var "så enkelt som möjligt". Visas den 10 mars.

Annons

Annons

Pensionärernas paradis

"Downstream to Kinshasa" – I Kisangani skördade det kongolesiska sexdagarskriget tusentals offer. 18 år senare beger sig en grupp krigsskadade personer till huvudstaden för att uppvakta regeringen med en begäran om ett sedan länge utlovat stöd. Visas den 8 mars.

"Once upon a time in Venezuela" – I den lilla fiskebyn Congo Mirador har husen byggts på pålar i vattnet, men när vattennivån sjunker försämras möjligheterna att bo kvar. Grannarna sitter i krismöten – och försöker göra allt för att rädda den lilla byn. Visas den 12 mars.

"Some kind of heaven" – Lance Oppenheims debut skildrar The Villages i Florida, även kallat "pensionärernas paradis". Här finns 3000 olika klubbar och aktiviteter – och seniorerna kan festa sig igenom de sista åren i livet. Filmen är producerad av Darren Aronofsky. Visas den 12 mars.

Tempo dokumentärfestival invigs den 8 mars.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!