A-
A+

Sjukfrånvaron ökade 42 procent

Kvinnor har fler sjukdagar än män, enligt siffror från SCB. Arkivbild.
Kvinnor har fler sjukdagar än män, enligt siffror från SCB. Arkivbild.
StatistikTT

Fler var sjukskriva från jobbet under fjolårets tre sista månader än under motsvarande period året innan.

Ökningen kan till stor del kopplas till coronapandemin.

Annons

Annons

Antalet sjukdagar var 2,38 per anställd under det sista kvartalet i fjol, att jämföra med 1,67 under oktober–december 2019 – en ökning med 42 procent, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

Ökningen märktes även tidigare under 2020, och den pågående pandemin är enligt SCB en stor del av orsaken.

Vi kan inte se vilka sjukfall som har med corona att göra, men vi kan absolut se att corona påverkar statistiken, säger Lena Österberg på SCB.

Fler sjukdagar i regioner

Anställda i kommuner och regioner är oftare sjuka än näringslivsanställda. I kommuner och regioner har antalet sjukdagar per anställd ökat med 58 respektive 57 procent. Motsvarande siffra i näringslivet är 36 procent.

Det låter ju ganska rimligt eftersom många av dem inte kan arbeta hemifrån och är mycket mer utsatta på sina arbetsplatser, säger Lena Österberg.

Annons

Annons

Mer bland kvinnor

Skillnader syns också mellan kvinnor och män. För kvinnor ökade antalet sjukdagar per anställd med 44 procent under fjärde kvartalet 2020, medan det för män ökade med 40 procent.

Kvinnor brukar alltid ligga högst och det gör de nu också, så det är inget som påverkas av corona. Jag har själv inte tittat på det här, men frågan om varför kvinnor är sjukare än män är intressant.

I omkring 79 procent av fallen var de anställda sjuka i upp till en vecka. Vanligast är att stanna hemma en eller två dagar, men även här har pandemin påverkat siffrorna.

Under corona blir det spridning på fler dagar. Det märks i statistiken att kravet på läkarintyg har tagits bort efter dag sju, för det är ganska höga ökningar på dag åtta till fjorton, säger Lena Österberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!