A-
A+

Sjuksköterskor har jobbat gratis under pandemin

Sjuksköterskor i Storbritannien säger att de jobbat övertid utan betalning under coronapandemin. Arkivbild.
Sjuksköterskor i Storbritannien säger att de jobbat övertid utan betalning under coronapandemin. Arkivbild.
StorbritannienTT

Tre av fyra sjuksköterskor i Storbritannien har jobbat över under coronapandemin – oftast utan att få betalt, enligt en undersökning.

Många funderar på att säga upp sig och långt över hälften har arbetat trots att de borde ha varit sjukskrivna.

Annons

Annons

Många av de drygt 9 000 sjuksköterskor i Storbritannien som svarat på en undersökning genomförd av vårdfackförbundet RCN (Royal College of Nursing) funderar på att säga upp sig.

Sjuksköterskorna vittnar om utmattning efter regelbundna tolvtimmarsskift under pandemin, och en majoritet säger att vårdkvaliteten inte varit så god som de önskat på grund av personalbrist, skriver Evening Standard.

Obetald övertid varje skift

74 procent av alla sjuksköterskor svarar att de regelbundet arbetat mer än vad de schemalagts för, oftast utan att få betalt för övertiden, för att vården ska gå runt. 17 procent svarar att detta förekommer vid varje skift.

Bara cirka två tredjedelar, 63 procent, svarar att de haft möjlighet att ta ut den semester de har rätt till det senaste året. 77 procent säger att de vid minst ett tillfälle det senaste året arbetat fastän de egentligen skulle ha behövt vara sjukskrivna.

Undersökningen genomfördes i oktober, före omikronvarianten upptäcktes och spreds som en löpeld i stora delar av världen. Sedan dess har smittoläget förvärrats avsevärt i Storbritannien, där omikronvarianten står för 90 procent av coronavirusets samhällsspridning.

Annons

Annons

Rekordhöga smittotal

Över 10 000 personer vårdades under onsdagen på sjukhus med covid-19 i England, det högsta antalet sedan i mars.

Samma dygn noterades hela 183 000 nya smittofall, vilket slår det gamla rekordet från dagen innan, nästan 130 000 fall, med råge.

148 089 personer har dött med covid-19 i Storbritannien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.