A-
A+

Sjuttonåring med hund räddad från hustak

Frivilliga röjer undan lera från en översvämmad bostad.
Frivilliga röjer undan lera från en översvämmad bostad.
USATT

Chloe Adams var hemma när vattnet började strömma in i huset i Whitesburg i Kentucky. Hon satte sin hund i en plastlåda och simmade ut till en grannes tak, där hon och hunden blev fast i timmar.

"Det var vatten så långt jag kunde se. Jag fick en panikattack", säger hon till CNN.

Annons

Annons

Bostäder under vattnet i närheten av Quicksand i Kentucky.
Bostäder under vattnet i närheten av Quicksand i Kentucky.
Ett hus har flutit upp på en bro i Kentucky.
Ett hus har flutit upp på en bro i Kentucky.

Bilderna på 17-åriga Chloe Adams, sittande med sin hund på taknocken omgiven av vatten, har blivit talande för översvämningskatastrofen i Kentucky i USA.

Hon bor med sina far- eller morföräldrar i det drabbade samhället Whitesburg, men de skildes åt av det framrusande vattnet. Chloe Adams insåg att hon var tvungen att ta sig ut ur huset för att överleva. Först tvingades hon ta sig fram genom det midjehöga vattnet för att hitta något att sätta sin hund Sandy i. Till slut hittade hon en plastlåda att sätta husdjuret i.

"Jag förstod farorna med att simma genom djupt vatten i rörelse. Men det kändes som att jag inte hade något val", skriver hon till CNN.

"Förlorade allt"

Hon tog sig till ett närliggande hustak, den enda delen av byggnaden som fortfarande befann sig ovanför vattenytan. Där väntade Chloe Adams och hunden, tills de senare kunde undsättas med hjälp av en kajak.

"Hon väntade i timmar innan hon kunde räddas. Hon är en hjälte", skriver hennes pappa Terry Adams i ett Facebookinlägg och fortsätter:

"Vi förlorade allt i dag… allt utom det som betyder mest".

Översvämningarna har orsakats av regn tidigare i veckan som hamrat mot Appalachernas bergssidor, och sedan svept ned längs med dalarna och orsakat omfattande och snabba översvämningar i östra Kentucky.

Annons

Annons

Minst 26 döda

Hittills har 26 dödsoffer bekräftats, en siffra som bedöms stiga. Fyra av offren är barn. Enligt amerikanska medier ska barnen tillsammans med övriga familjemedlemmar ha hållit sig fast i ett träd, men en efter en tappat taget och slitits med av vattenströmmarna.

Vi kommer att hitta kroppar i flera veckor, många av dem har svepts bort hundratals meter, säger guvernören Andy Beshear i en intervju med NBC News.

Nationalgardet från flera delstater har satts in, liksom andra räddningsarbetare och hittills undsatt 1 400 Kentuckybor. Fler än 650 av dem har räddats med helikoptrar, enligt Guvernörsstaben.

Räddningsarbetet pågår, och guvernören Andy Beshear lyfter fram de som är inblandade i sök- och räddningsinsatsen.

"Det de upplever på plats är oerhört stressande och svårt. Vi tackar alla inblandade för deras outtröttliga ansträngningar”, säger han i ett uttalande.

Nationella väderstationer varnade på söndagen för ökad risk gällande ytterligare översvämningar på flera håll i USA, inklusive centrala och östra Kentucky, när kraftiga regnskurar och åskväder drar in.

Pengar till begravningar

USA:s president Joe Biden har beviljat individuellt stöd till drabbade av översvämningarna i Kentucky.

Beshear säger att offren förlorat allt och att återhämtningen kommer att bli utdragen.

Även delstaten har startat en krisfond, där de första utbetalningarna ska gå till begravningarna av dödsoffren.

Det är förödande. Vi har hela städer som ligger under vatten, hus vid vattenlinjen som helt enkelt är borta, det finns ingenting kvar av dem, säger Beshear till NPR.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.