A-
A+

Skådepelaren Cloris Leachman död

Cloris Leachman på en hyllningsgala för Mel Brooks 2013.
Cloris Leachman på en hyllningsgala för Mel Brooks 2013.
NöjeTT

Skådespelaren Cloris Leachman har gått bort, 94 år gammal, uppger hennes manager för amerikanska medier.

Leachman vann en Oscar och nio Emmys under en karriär som varade från sent 1940-tal fram till hennes bortgång.

Annons

Annons

Cloris Leachman 1975 med en av sina sammanlagt nio Emmys.
Cloris Leachman 1975 med en av sina sammanlagt nio Emmys.

Efter 20 år med mindre tv-roller i allt från "Krutrök" till "Perry Mason" fick Cloris Leachman 1970 rollen som hyresvärden Phyllis Lindstrom i den i USA omåttligt populära "Mary Tyler Moore show".

Den insatsen gav henne två Emmys, en egen tv-serie baserad på karaktären Phyllis och evig berömmelse för en hel generation amerikaner.

Parallellt med tv-serien fick hon även större roller på filmduken, och där kom genombrottet i Peter Bogdanovichs "Den sista föreställningen". Insatsen som en sexuellt frustrerad hemmafru i en liten håla i Texas gav Leachman en Oscar 1972.

Hyllas av Hollywood

Mel Brooks gav henne två år senare en mer komisk roll i "Det våras för Frankenstein", där Leachman spelar Frau Blücher, kvinnan vars namn får filmens hästar att gnägga varje gång det sägs.

"Hon kunde få dig att skratta eller gråta bara på en sekund. Det var alltid ett nöje att arbeta med henne. Varje gång jag hör en häst gnägga tänker jag på Cloris oförglömliga Frau Blücher. Det går inte att ersätta henne, hon kommer att saknas oss", skriver Brooks på Twitter efter dödsbudet.

Brooks är inte ensam om att hedra skådespelaren, Hollywoodstjärnor från Steve Martin och Ellen DeGeneres till Pam Greer hyllar henne på sociala medier.

"Hon gjorde allt hon var med i så mycket bättre och hennes bredd var ofattbar. Tack för ett helt livs oförglömliga rollprestationer", skriver Mark Hamill på Twitter.

Annons

Annons

Dansade i tv

Efter 1970-talet fortsatte Leachmans karriär i rasande fart och en närmast outsinlig energi med roller på tv, film och på scen på Broadway.

Mer än 50 år efter filmdebuten i noirklassikern "Natt utan nåd" 1955 fick hon sin nionde och sista Emmy 2006 för komediserien "Malcolm – ett geni i familjen" och efter det blev det bland annat tv-serien "American gods" och som 82-åring deltagande i amerikanska "Let's dance".

Cloris Leachman, som föddes 1926 i Iowa och 20 år senare blev Miss Chicago, blev då tv-programmets äldsta deltagare någonsin. När hon fick frågan om hur hon vågade förklarade hon enligt The Washington Post sitt deltagande där – och i allt från skönhetstävlingar till svåra filmroller – med:

Mod är inget som man generellt förknippar med skådespelande. För mig är det centralt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss