A-
A+

"Skamligt" – EU-basen rasar mot Ungern

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är kritisk mot Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är kritisk mot Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

EU-basen Ursula von der Leyen hötter med pekfingret åt Ungern och dess omstridda lag om uppvisande av homosexualitet. Nu hotas med böter och indragna EU-medel.

Annons

Annons

Läget i Ungern stod i dubbelt fokus under EU-parlamentets sittning i Strasbourg på onsdagsförmiddagen.

Först avhandlades midsommarhelgens EU-toppmöte, då en lång rad ledare aktivt fördömde en ny ungersk lag om vad som får uppvisas för ungdomar, och när, då det handlar om könsfrågor och sexualitet i tv-program, reklam och undervisning.

Bara ett skydd mot pedofili och markering av att föräldrarna är ansvariga för sina barn, anser Ungerns regering.

Ett tydligt angrepp mot homosexualitet, tycker dock många andra. Inklusive EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

"Skamlig"

Den här lagstiftningen använder skydd av barn som förevändning för att diskriminera. Den här lagstiftningen är skamlig, fastslår von der Leyen med allvarlig min i EU-parlamentet.

Budskapet till de styrande i Budapest är enkelt:

Jag kommer att använda alla verktyg som kommissionen har för att försvara grundläggande principer. Om inte Ungern rättar till situationen kommer kommissionen att använda sin makt som väktare av EU:s fördrag, lovar von der Leyen.

Det kan i slutänden landa i domstolsbehandling och dryga böter, men också att kommissionen utnyttjar sin nya möjlighet att ifrågasätta utdelandet av EU-medel till länder som inte följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Annons

Annons

Till domstol?

Debatten fortsatte sedan med en diskussion mer allmänt om rättsstatsläget i Ungern och även grannlandet Polen, som under veckan ska mynna ut i ett gemensamt uttalande.

"EU måste ta av silkesvantarna och stoppa (Ungerns premiärminister Viktor) Orbáns diskriminering och förtryck. Ungern ska inte ha ett öre av skattebetalarnas pengar, så länge de bryter mot EU-fördragen", säger svenska ledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande.

Ta Orbán till domstol! Ta Polen till domstol! Sluta betala för auktoritära regimer och projekt, manar kollegan Malin Björk (V).

Träder i kraft

Från det ungerska regeringspartiet Fidesz hörs dock ingen ånger.

Ni utnyttjar den här lagen i politiskt syfte. Den är bara till för att skydda barn. Allt annat är en lögn. I Ungern kan alla leva som de vill, fräser EU-parlamentsledamoten Balázs Hidvéghi i onsdagens debatt.

Den nya ungerska lagen träder i kraft från och med torsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!