A-
A+

Skåne testar ny modell för förlossningsrädda

Nästa år kan en eller två kvinnokliniker i Skåne få testa modellen där en barnmorska följer gravida från mödrahälsovård till förlossning. Arkivbild.
Nästa år kan en eller två kvinnokliniker i Skåne få testa modellen där en barnmorska följer gravida från mödrahälsovård till förlossning. Arkivbild.
SjukvårdTT

Från tidig mödravård, genom förlossning fram till eftervård. Nu kan förlossningsrädda kvinnor i Skåne få chansen att ingå i ett nytt projekt där samma barnmorska följer med hela vägen, skriver Sydsvenskan.

Annons

Annons

I den så kallade caseload-modellen följer samma barnmorska kvinnan under graviditeten men också genom förlossning och eftervård. Projektet har varit på gång tidigare i regionen men aldrig sjösatts.

Men från och med nästa år ska en eller två kvinnokliniker i Skåne få testa projektet under en treårsperiod. Det är dock inte klart var ännu.

Projektet riktar sig främst till kvinnor med stark förlossningsrädsla och väntas kosta drygt 21 miljoner extra för de tre åren.

I Stockholm startade arbetssättet som ett projekt för tre år sedan under namnet "Min barnmorska". Projektet som var först i Sverige är ett samarbete mellan förlossningen på Karolinska i Huddinge och mödrahälsovården i södra Stockholm.

Sedan 2018 har det vuxit från två arbetslag med sex barnmorskor till fyra arbetslag med 17 barnmorskor. Antalet inskrivna har ökat från 240 gravida till 640 gravida per år.

Arbetsmodellen är uppskattad bland barnmorskorna i Huddinge, som jobbar växelvis inom mödravården och på förlossningskliniken, enligt Sydsvenskan. Trots att de kanske måste rycka ut till förlossningar på nätter och helger.

Verksamhetschefen på förlossningen i Malmö, Pia Teleman, säger till tidningen att man hoppas på att få ingå i projektet då det finns ett stort intresse bland personalen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.