Elfvings Matblogg
Grevinnan om Taubes fisksoppa: jag älskar dig!
Ulf Elfving
Den första stängningen under Skansens 129-åriga historia är över. På skärtorsdagen slog friluftsmuseet i Stockholm upp portarna igen. Och får man tro Skansenchefen John Brattmyhr gäller öppningen för all framtid.
Annons
Annons
Solen sken och en förväntansfull liten kö stod och väntade, berättar en glad och påtagligt lättad Skansenchef.
Jag önskar att det vore första april alla dar, det känns underbart! Vi hade laddat upp för en riktig premiär. Det var lite nerv, lite förväntan. Det är precis så här som Skansen ska vara. Vi finns ju för att hålla öppet.
Fram till den 27 november i fjol har Skansen aldrig varit stängt på samma sätt som i vinter. De anställda vid Skansens eget glasbruk har gjort en ny och välkomnade installation ovanför rulltrapporna, berättar John Brattmyhr.
Vi har gjort boulebanor också, vi har gjort mycket i det lilla.
Men personalen har också använt stängningen till en minutiös omställning för att göra verksamheten smittsäker. Så länge smittspridningen ser ut som den gör tar man inte emot fler än 5 000 besökare per dag och under själva påsk- och premiärhelgen krävs förbokade biljetter – allt för att undvika trängsel.
Nu har vi tagit bort alla hinder där det kan uppstå köer. Vi har väldigt många publikvärdar som kan hjälpa till och hålla ordning om det behövs. Det känns väldigt bra, tryggt och fint, förväntansfullt.
Under torsdagen kom också kulturminister Amanda Linds (MP) besked om att 125 miljoner kronor ska fördelas mellan ett antal statliga institutioner för att undvika att de hamnar i akut likviditetskris.
Det är en välkommen nyhet. Vi behöver 700 000 gäster för att snurra runt året och eftersom 50 procent av våra gäster kommer från utlandet finns det problem vid horisonten. Men vi tar ett i taget, just i dag känns det bara bra.
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.