A-
A+

Skärpta A-traktorkrav "kommer ta lång tid"

På några år har antalet A-traktorer fördubblats och det finns nu över 50 000 i landet, enligt Transportstyrelsen. Samtidigt har olyckorna med fordonstypen ökat. Arkivbild.
På några år har antalet A-traktorer fördubblats och det finns nu över 50 000 i landet, enligt Transportstyrelsen. Samtidigt har olyckorna med fordonstypen ökat. Arkivbild.
TrafikTT

EU-kommissionen vill att sextonåringar ska ta ett B1-körkort för att få köra A-traktor. Men det kan ta lång tid innan förslaget blir verklighet.

Senast man gjorde en direktivsförändring på det sättet tog det sju år, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Annons

Annons

För att få köra A-traktor räcker det i dag med att vara 15 år och ha ett mopedkörkort, ett så kallat AM-kort – men nu vill EU-kommissionen skärpa reglerna, enligt ett förslag som väntas läggas fram i veckan.

Förslaget innebär att sextonåringar behöver ta ett körkort med krav motsvarande B-körkort för att få köra fordonet. Ett sådant körkort innebär dock inte att de får köra vanliga bilar, utan ger dem bara rätt att köra A-traktor.

Transportstyrelsen har än så länge inte någon närmare information om vad EU-kommissionen tänker föreslå och det är oklart hur reglerna kan komma att tillämpas i praktiken.

Vi vet inte vilka förutsättningar och krav som skulle ställas för att få ett B1-kort. Om det skulle krävas körprov exempelvis, vilket det inte gör för dagens AM-kort, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Förslaget finns enligt den ansvariga EU-kommissionären Adina Valean med i det omarbetade EU-direktivet för körkortsregler som läggs fram den 1 mars. Därefter påbörjas förhandlingar mellan EU-ländernas transportministrar.

Enligt Mikael Andersson dröjer det sannolikt länge innan förslaget blir verklighet och mycket kan ändras på vägen.

Det här är en process som kommer ta lång tid. Senast man gjorde en direktivsförändring på det sättet tog det sju år mellan förslag och ikraftträdande. Det är inte alls säkert att det som nu läggs fram i ett första förslag är det som man till syvende och sist enas kring om några år framöver.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.