A-
A+

Skärpta regler för farliga ämnen i leksaker

En leksaksbil i metall är en typisk produkt som kan innehålla aluminium. Arkivbild.
En leksaksbil i metall är en typisk produkt som kan innehålla aluminium. Arkivbild.
BarnsäkerhetTT

Leksaker som köps och säljs inom EU är generellt väldigt säkra. Nu skärps leksaksdirektivet ytterligare för att göra dem ännu säkrare.

Annons

Annons

Annons

Annons

Aluminium är en vanlig metall som finns, och får finnas, i leksaker. En typisk produkt där man kan hitta ämnet leksaksbilar i metall. Nu sänks gränsvärdet för hur mycket som får läcka ut.

Aluminium är inte farligt i sig, men om man får i sig stora mängder kan det vara det. Man har tagit stor höjd för att barn i princip ska äta delar av leksaker och att det ändå ska vara säkert, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Nytt gränsvärde

För formaldehyd handlar det om att ett helt nytt gränsvärde införs. Ämnet används vid tillverkning av vissa plaster, träprodukter, textil, läder och papper.

Det är klassat som cancerframkallande och det är den egenskapen som har gjort att man satt ett mycket lågt gränsvärde. Man vill absolut inte att barn ska utsättas för det här ämnet från leksaker.

Frida Ramström understryker att formaldehyd inte är speciellt vanligt i leksaker utan att det mer handlar om en försiktighetsåtgärd.

Skärpningen av leksaksdirektivet innebär inte att man behöver oroa sig för att det ska finnas gamla farliga leksaker hemma. Generellt är kemikalier inget stort problem på den vanliga leksaksmarknaden, säger Frida Ramström.

Däremot hittar vi ibland förbjudna ämnen i lågpris- och lågkvalitetsprodukter.

Annons

Annons

E-handeln en risk

Hon påpekar att Kemikalieinspektionen inte gör slumpmässiga kontroller utan riktar in sig på leksaker och material där man misstänker att det kan finnas brister.

Men hon ser en risk med den växande e-handeln, där konsumenter köper själva direkt från försäljare utanför EU.

Vi har gjort en del kontroller de senaste åren och tycker oss se en tendens att det är mer förekomst av förbjudna farliga ämnen i såna leksaker, speciellt om man inte köper från etablerade märken utan billiga produkter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?