A-
A+

Skarsgård tillbaka på skolgården för att leka

Alexander Skarsgård både hyllades och prisbelönades för sin insats i 'Big little lies' – men rollen som hustrumisshandlare kostade också på känslomässigt. Därför ville han den här gången 'göra något galet med roliga människor'. Arkivbild.
Alexander Skarsgård både hyllades och prisbelönades för sin insats i "Big little lies" – men rollen som hustrumisshandlare kostade också på känslomässigt. Därför ville han den här gången "göra något galet med roliga människor". Arkivbild.
FilmTT

Rollen i tv-serien ”Big little lies” är en av Alexander Skarsgårds hittills största framgångar – den gav honom både en Emmy och en Golden Globe.

Men den kostade på känslomässigt – och det var en av orsakerna till att han tackade ja till bioaktuella monsterfilmen ”Godzilla vs Kong”.

Annons

Annons

Annons

Annons

I 'Godzilla vs Kong' spelar Alexander Skarsgård en vetenskapsman som försöker stoppa förödelsen efter King Kong och Godzillas slagsmål. Pressbild.
I "Godzilla vs Kong" spelar Alexander Skarsgård en vetenskapsman som försöker stoppa förödelsen efter King Kong och Godzillas slagsmål. Pressbild.
Alexander Skarsgård och Nicole Kidman efter Screen Actors Awards, där båda belönades för sina insatser i 'Big little lies'.
Alexander Skarsgård och Nicole Kidman efter Screen Actors Awards, där båda belönades för sina insatser i "Big little lies".

Under flera år efter "Tarzan" gjorde den svenske skådespelaren bara karaktärsdrivna, tunga film- och tv-roller.

Det var berikande men tungt, säger han TT via Zoom.
Nu kände jag mig redo att dra ur korken, att göra något galet med roliga människor. Det här var precis vad jag letade efter, kul, opretentiöst, galet. Det var som att vara tillbaka på skolgården för att leka.

"Fler repliker än King Kong"

I ”Godzilla vs Kong” spelar han en vetenskapsman som ska försöka stoppa förödelsen som blir följden när King Kong och monstret Godzilla går loss på varandra inte minst i Hongkong. Skarsgård har inte många repliker i filmen.

Men jag har i alla fall fler än King Kong, säger han med ett skratt.

När intervjun äger rum befinner han sig i sin nyinköpta lägenhet på Söder i Stockholm. Hit kom han strax före jul efter det att inspelningen av den kommande vikingafilmen ”The Northman” hade avslutats i Belfast. Pandemin gjorde att han inte kunde återvända till hemmet i New York.

Men nu har jag börjat möblera den här lägenheten och jag har kunnat umgås med familjen. Jag har varit ute i skärgården och hälsat på mamma och jag har umgåtts med småsyskonen. Det har varit mysigt att kunna vara hemma längre än vanligt.

Annons

Annons

"Jag saknar New York"

För flera år sedan valde han att flytta från Los Angeles till New York – och visst, han saknar staden (han har inte varit i sin lägenhet där på ett år).

Det är klart att jag saknar New York. Jag är skriven där, så jag skulle kunna åka tillbaka nu. Men det jag saknar är pulsen, spontaniteten, kulturen. Det finns ju inte nu. Allt har varit stängt. Och flera av mina bästa vänner har flyttat ut på landet.

”Godzilla vs Kong” är en av de första storbudgetfilmer som går upp på bio denna vår. Alexander Skarsgård talar entusiastiskt om jobbet.

Jag känner regissören sedan tidigare, och vi diskuterade sånt som hur många skyskrapor Kong och Godzilla skulle riva ner.

"Tufft så in i helvete"

När ”The Northman” har premiär är ännu inte officiellt, men det lär bli på någon av höstens festivaler. I den stjärnspäckade filmen återförenas Skarsgård med Nicole Kidman, som han spelade mot i ”Big little lies”. Hans komplexa rolltolkning av en brutal kvinnomisshandlare blev både kritikerhyllad och prisbelönt.

Att göra den serien var en otrolig upplevelse men det var också tufft så in i helvete. Men Nicole och jag kom varandra nära, det krävdes tillit för att kunna gestalta en sån relation. Vi har blivit mycket tighta.
I ”The Northman” har vi en annan relation. Där spelar hon min mamma.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss